Hézagolóanyagok

Hézagolóanyagok

Hézagolóanyagok

 

A gipszkartonozás az utolsó munkafázis a gipszkarton beépítésében. A tömítőanyag helyes megválasztása jelentős hatással van a fuga szilárdságára és a keletkező felület minőségére. Javasoljuk, hogy a tömítést csak a befejezés és a nedves folyamatok szükséges helyszíni szárítása után, + 5°C feletti hőmérsékleten végezze el. A gipszkarton burkolatnak a tömítés előtt teljesen késznek kell lennie, mindkét oldali válaszfalak esetében.

Vannak a gyártó által meghatározott technológiai eljárások, amelyeket be kell tartani annak érdekében, hogy a tömítendő fuga, illetve a kialakuló kívánt felületi megjelenés jó működőképességét és hosszú élettartamát biztosítsuk. A tömítőanyag helyes megválasztása jelentős hatással van a fuga szilárdságára.

A gipszalapú por alakú tömítőanyagokat por alakban, zsákban szállítják, és vízzel való összekeverés után azonnal felhasználásra készek. Leggyakrabban az első réteg újrafugázására használják erősítőszalaggal.

A paszta formájú masztixokat közvetlen használatra szánják, és vödörben szállítják. A paszta tömítőanyag száradása a hőmérséklettől és a páratartalomtól függ. A pasztás tömítőanyagokat leggyakrabban végső tömítésre, a táblák közötti sima átmenet érdekében használják. A pasztás tömítőanyagokat néha ragasztóként is használják, amelyektől csak abban különböznek, hogy nagyobb mennyiségű töltőanyagot tartalmaznak.