Szakszótár

alapozó

Alapfelületek előkészítéséhez ajánlott anyag. Lásd mélyalapozó és tapadóhíd.

álmennyezet - akusztikus

Szabályozza a hangterjedést és/vagy a hangelnyelést, így a zajszintet és a visszhangosságot. Hanggátló vagy hangelnyelő céllal építik.

álmennyezet – hézagmentes

Egybefüggő borítású álmennyezet.

álmennyezet – hűtő-fűtő

Az álmennyezeti tartószerkezetben elhelyezett hűtő-fűtő gépészet gondoskodik a helyiség hőmérsékleti viszonyairól. Az álmennyezet esztétikusan takarja. A borítólemez megfelelő megválasztásával biztosítható a hűtő-fűtő berendezés hatékonyabb hőleadása.

álmennyezet – lamellás

A födémről függőlegesen belógatott hangelnyelő elemek, a teremakusztika javítása érdekében alkalmazzák.

álmennyezet – nyitott felületű

Az álmennyezet áttört felületű rácselemekből épül fel. Típusai a sejtszerű és a lamellás álmennyezet.

álmennyezet – sávos

Az álmennyezeti betételemek szélességi és hosszúsági mérete között jelentős az eltérés (hosszú, keskeny elemek). Elsősorban középületek folyosóin alkalmazzák, a keresztirányban elhelyezett panelek átérik a folyosó szélességét. A betételemek szélessége általában 300 mm, hossza rendszerint a folyosó szélességéhez igazítható, általában 1500-3000 mm.

álmennyezet – tűzvédelmi

A födém tűzvédelmi képességét javítja, tűz esetén védi magát a teherhordó födémet is. FONTOS! A minősített tűzgátló szerkezetek rétegrendjéről, szakszerű beépítéséről mindig tájékozódjon a beépítés előtt.

álmennyezeti kazetta

A födémről lelógatott tartószerkezetbe (rács) mechanikai rögzítés nélkül elhelyezett betételemekkel (kazettákkal) kialakított álmennyezet. A kazettás álmennyezeteket elsősorban bonthatóságuk és változatos megjelenésük miatt választják. A kazetták készülhetnek gipszkartonból, ásványi szálas alapanyagból, fémből, műanyagból stb. Felületük tömör vagy perforált. Méretük lehet 600x600; 600x1200 , 625x625; 625x1250 mm. Vázszerkezetük lehet látszó bordás (15 vagy 24 mm látható felülettel) vagy rejtett bordás attól függően, hogy a tartószerkezet látszik-e.

álmennyezeti tartószerkezet

Fém elemekből felépülő szerkezet, amelyet függesztők közbeiktatásával rögzítünk a teherhordó födémhez. Különböző szerkezeteket kell alkalmaznunk gipszkarton álmennyezetek, illetve kazettás és sávos rendszerekhez.

anyagszükséglet-számítás

Az építendő szerkezethez szükséges anyagok mennyiségének kiszámítása. Segédleteinkkel a m2 felület megadásával egyszerűen kiszámíthatja anyagszükségletét. A tervezett és a ténylegesen felhasznált anyagmennyiség közötti eltérést okozhat a hulladék miatti anyagveszteség, a szabályostól eltérő szerkezeti forma, speciális igény.

AquaBead élvédő

Prémium minőségű, papírborítású műanyag élvédő, melyet kifejezetten gipszkarton felületek derékszögű külső éleire fejlesztettünk ki. Belső oldalán vízzel aktiválható ragasztóréteggel van ellátva, emiatt rögzítése gyors és egyszerű. A gipszkarton szerelés végeztével az AquaBead élvédő belső oldalára vizet permetezünk, majd az élvédőt a száraz külső falsarokra egyenletesen felragasztjuk. Száradás után (30 perc) az élvédőre glettanyagot simítunk és ha szükséges, csiszoljuk. Az élvédő különleges sarokkialakításának köszönhetően különösen szép, tartós és ütésálló él hozható létre.

árajánlat

A szárazépítési munkára kalkulált teljes költségvetés a megrendelő által igényelt kivitelezésre. Tartalmazza az anyagszükségletnek megfelelő anyagárat, munkadíjat, szállítási költségeket. Árajánlatot kizárólag a megrendelő pontos igényeinek ismeretében szabad adni, és csak olyan szerkezetre, amelynek kivetelezhetőségében biztosak vagyunk, ahhoz a szaktudásunk megfelelő. Az árajánlatnak a mennyiségeken és díjakon túl tartalmaznia kell az ajánlat érvényességi idejét, a vállalt határidőt, a fizetésre vonatkozó ütemezési igényt, továbbá a munka megkezdésének feltételeit, amelyeket a megrendelőnek kell biztosítania (épület készültségi foka stb.) Az árajánlatnak a megrendelő számára is világosan érthetőnek, egyértelműnek kell lennie.

árnyékfuga

A szerelt válaszfalak építésekor a borítást képző építőlemezeket - a várható födémlehajlás miatt - a belmagasságnál rövidebbre vágjuk, így keletkezik az árnyékfuga.

ásványgyapot

Az ásványgyapot a kőzetgyapot és üveggyapot szigetelő anyagok összefoglaló neve. A Rigips szerkezetekkel szemben támasztott tűzállósági és akusztikai tulajdonságaik biztosítása érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy a Rigips leírásokban feltüntetett ásványgyapot-szigetelési paramétereket (vastagság, térfogatsúly) mindig tartsuk be.

átlapolás

Több rétegű borítás készítése esetén az építőlemezeket minden irányban a eltolással szereljük egymásra. Törekedni kell a fél lapnyi eltolásra, de az eltolás mértéke nem lehet kevesebb 40 cm-nél.

áttörés

Minden, a szerelt szerkezetek borításának folytonosságát megszakító beépítés. Ilyen például az elektromos aljzatok elhelyezésére szolgáló kapcsolódódoboz, vagy álmennyezetekbe épített lámpatest. Az áttöréseknél a szerkezet önmagában nem nyújtja  a sértetlen szerkezetet jellemző tűzgátlási és akusztikai teljesítményt, így szükséges az áttörések védelméről gondoskodni.

belső tűz

Egy adott szerkezeten belül keletkező tűz. Pl.: kábelcsatorna esetén a csatornában elvezetett vezetékek okoznak tüzet, a tűzvédő burkolatnak ettől kell megvédenie a környező teret.

betörésbiztos fal

Fokozott védelmet nyújt betörések ellen. Az áttörésgátlási tulajdonságot percben határozzák meg a MABISZ által kijelölt laboratóriumban végzett vizsgálatok alapján. A Rigips kínálatában több gipszkartonnal/gipszrost lappal készült rétegrendben vizsgált válaszfal alkalmas 5, 10 illetve 15 perces áttörésgátlásra. A szerkezetek acéllemezzel, betonacélhálóval, trapézlemezzel erősítettek.

beütő dübel

A műanyag beütő dübelt tömör szerkezethez való csatlakoztatáshoz alkalmazzuk. UW-, UD- és CW-profilok aljzathoz, födémhez, falhoz való rögzítéséhez. Mindig a szerkezet típusának és állapotának megfelelő rögzítőelemet kell választani! A beütő dübelt, ahogy a neve is jelzi, az előfúrt lyukba kalapáccsal kell beütni. A csavarfejen található horony csak a kapcsolat esetlegesen szükségszerű oldását szolgálja (csavarhúzóval ki lehet tekerni).

beütőék

Az acél beütőéket betonfelületekbe, elsősorban mennyezetek függesztőinek rögzítéséhez alkalmazzuk. Mindig a szerkezet típusának és állapotának megfelelő rögzítőelemet kell választani!

biztonsági fal

Részleges vagy teljes körű mechanikai védelmet nyújt. Áttörésgátlási tulajdonságát percben határozzák meg a MABISZ által kijelölt laboratóriumban végzett vizsgálatok alapján. Átlövésgátlásra nem alkalmasak, tehát nem golyóállóak. A Rigips kínálatában több gipszkartonnal/gipszrost lappak készült rétegrendben vizsgált válaszfal alkalmas 5 illetve 10 perces áttörésgátlásra (teljes mechanikai védelemmel), a szerkezetek acéllemezzel, betonacélhálóval, trapézlemezzel erősítettek.

biztonsági gyorsfüggesztő

Terhelt álmennyezetekhez is alkalmazható függesztő elem.

biztonsági nóniusz függesztő

Terhelt és tűzgátló álmennyezetek függesztéséhez, CD profilokhoz illeszkedően. A függesztő két részből áll: felső része rögzítendő a födémhez, ez többféle hosszban kapható. Az alsó része egy méretben kapható, ez kapcsolódik a CD profilhoz. A kívánt magasság beállítása után az alsó és felső rész 2 db sasszeggel rögzítendő. (max terhelés: 25 kg/db).

CD biztonsági keresztösszekötő

CD-profilok síkbeli összekapcsolásához alkalmazzuk. Csomópontonként 2 db szükséges.

CD-profil

Álmennyezetek, ferdesík-borítások és előtétfalak vázszerkezeti eleme.

CD-toldóelem

CD-profilok hosszirányú toldásához használják.

cink bevonat

Az acélprofilok horganyzása a korrózióvédelem érdekében. A Rigips által forgalmazott profilok horganyzása az MSZ EN 10326 szabványnak megfelelő.

Clima Top építőlemez

Gipszkarton építőlemez hűtő-fűtő rendszerek borítására. 10 mm vastag, a gipszmagja nagyobb sűrűségű, a többi gipszkarton építőlemeznél jobb hővezetési tényezővel rendelkezik.

Climafit építőlemez

Speciális összetételű gipszkarton építőlemez hűtő-fűtő rendszerek borításaként. 10 mm vastag, a gipszmagjában expandált grafit is található, ezért kiemelkedően jó hővezetési tényezővel rendelkezik.

Climafit Gold csavar

Speciális csavar a Climafit építőlemezek rögzítéséhez. Megjelenése: arany színű.

csapóvíz

A felületet közvetlenül érő vízhatás. A szárazépítészetben alkalmazott impregnált építőlemezeket csapóvíz elleni szigeteléssel és csempeburkolattal védeni kell. Folyamatosan nedves és magas páraterhelésű helyeken (pl. uszodatér) az Glasroc H építőlemezt javasoljuk beépíteni.

csatlakozó csík

Habosított, egyik oldalán öntapadós (3 mm vastag) szigetelő szivacscsík a szerelt vázszerkezet és a környező épületszerkezetek rugalmas kapcsolódásának biztosítására.

csavarbehajtó fej

Fúrógéphez csatlakoztatható fej, amely automatikus kioldásával biztosítja a csavarok megfelelő mélységben való behajtását.

csavarbehajtó gép

Automatikus kioldásával biztosítja a csavarok megfelelő mélységben való behajtását.

csavarhossz

A megfelelő hosszúságú csavar kiválasztásával biztosítható a megfelelő rögzítés. Alapszabály a megfelelő csavarhossz kiválasztásához: fémprofilra történő csavarozás esetén = borítás vastagsága + 1 cm; favázra történő rögzítés esetén = borítás vastagsága + 2 cm.

csavarozási mélység

A csavarfejet az építőlemez felszínének síkja alá kell besüllyeszteni, megkönnyítve ezzel későbbi glettelést. Előforduló hibák: a túl mélyen behajtott csavar feltépi a papírborítást; a nem megfelelően behajtott csavar kiáll falsíkból.

csavarozási sorrend

A rögzítés következtében az építőlemezekben nem keletkezhet feszültség. A rögzítést ezért vagy a lap közepétől kiindulva a szélek felé, vagy az egyik széléről indulva a másik oldal felé végezzük. Teljesen hibás megoldás az építőlemezt 4-5 csavarral a szélek mentén a vázszerkezethez rögzíteni (gyakori megoldás, hogy ne kelljen tartani), majd a közbenső csavarokat utólag elhelyezni.

csavartávolság

Gyári lapszéltől min. 10 mm, vágott lapszéltől min. 15 mm távolságra csavarozunk. A megengedett legnagyobb csavartávolság függőleges szerkezetek esetén 25 mm, ferde és vízszintes szerkezetek esetében 17 mm.

csiszolórács

Glettelés csiszolásához alkalmazzuk.

csomómentesség (bekevert anyag)

A por alakú termékeket (glettek, vakolatok, hézagoló anyagok, építési- és ragasztógipszek) a vízzel való elkeverés során sima állagúra kell keverni. Nem maradhatnak benne vízzel át nem itatott, egybeálló csomók. Nem egyenletes, sima állag esetében a keverékben maradt csomók felületi egyenetlenségeket, karcos felhordást, későbbi anyagleválást eredményeznek.

csomómentesség (faanyag)

Tetősík borításának tartószerkezeteként kizárólag száraz, csomómentes faanyag használható. A fában található csomók a faanyag száradása közben meglazulnak, kiesnek, amelynek következtében az adott keresztmetszetben csökken a faanyag teherbírása.

csöves vízmérték

Egyik falról a másikra való vízszintes sík átvetítésére alkalmazott eszköz. Több méter hosszú gumitömlő, két végén a víz kifolyását megakadályozó csappal ellátott üvegcsővel. Használata: a gumicsövet teljesen feltöltik vízzel, míg a két üvegcső közel félig telik. A vízoszlopok a függőleges szakaszon egy szintbe kerülnek, a magasságkülönbségek az üvegcsövek beosztásán leolvashatók.

csuklós mérőléc (colstok)

Általában fából készült, összecsukható milliméter osztású mérőléc.

csúszó födémcsatlakozás

Szerelt válaszfal építésénél, amennyiben a födémlehajlás várható mértéke meghaladja a 10 mm-t, úgynevezett csúszó födémkapcsolatot kell kialakítani. 40 mm-t meghaladó lehajlás esetén az egyszerű csúszókapcsolat már nem elegendő, a csomópontra egyedi megoldást kell tervezni.

CW-profil

Gipszkarton válaszfalak függőleges falváz profilja. 1000 m feletti mennyiség esetén felárral egyedi hosszúsági méretben is rendelhető.