Minőségi felületi glettelés – Q1-Q4

Ismerje meg Best Finish applikációnkat!
Hézagoljon tökéletesen – ismerje meg Best
Finish applikációnkat! Az alkalmazás
letölthető a Play Áruházból és az App
Store-ból egyaránt.

 

A Q1, Q2, Q3, Q4 minőségi osztályok, amelyek a gipszkarton és a gipszrost szerkezetek véglegesített felületeire vonatkoznak. 

 

A gipszfelület kiváló alap festés, mázolás és tapétázás számára – a végső igények ismeretében azonban fontos a szakszerű kivitelezés és a megfelelő előkezelés. Attól függően, hogy a felület milyen burkolatot fog kapni, a Rigips gipszkarton és gipszrost szerkezetek véglegesített felületei négy minőségi osztályba sorolhatók:

•Q1 – alap hézagolás - mindennemű optikai követelmény nélkül

•Q2 – normál glettelés - általános követelmény

•Q3 – speciális glettelés - magasabb minőségi követelmény

•Q4 – különleges glettelés - a végleges felületre vonatkozó legmagasabb minőségi követelmény

 

 

 

 

 

 

 

HÉZAGOLÁSHézagolás

Gipszkarton építőlemezek tartószerkezetre rögzítésekor az illesztések mentén hézagok keletkeznek. Ezek kitöltését (hézagolás) precízen kell elvégezni, hogy az elkészült felület sík és egyenletes legyen, és a lapok illesztései utólag ne legyenek láthatóak. Hézagoláshoz használjon Rigips hézagoló anyagot (Rifino Top, Super vagy Vario), és üvegszálas vagy papír hézagerősítő szalagot! Első lépésként töltse ki a hézagokat, dolgozza be a hézagerősítő szalagokat és fedje le a csavarokat!

 

 

TAPÉTÁZÁS ÉS FESTÉS GIPSZKARTONRA

Közepes vagy durva szerkezetű tapétákhoz, valamint fénytelen, festőhengerrel felhordott festékek alá normál hézagolást (Q2) javaslunk alkalmazni. Ekkor a hézagok első kitöltésén és a hézagerősítő szalagok bedolgozásán túl még egyszer, szélesebben fedjük le az illesztéseket hézagoló anyaggal, majd a végén csiszoljuk, hogy a hézagolt felület és a gipszkarton között egyenletes legyen az átmenet.

 

Q2 glettelés

 

Finomszerkezetű tapéták alá, hengerrel vagy szórással felvitt bevonatokhoz, festékekhez speciális glettelést kell alkalmazni (Q3). Ez azt jelenti, hogy a fentieken túl még szélesebben kell a hézagokat kitölteni és a teljes felületet vékony rétegben át kell simítani.

Q3 glettelés

Q4 glettelés

Kényes sötét festékek, selyemfényű tapéták, fali vagy mennyezeti (beépített) világítás esetén a különleges glettelést (Q4) javasoljuk. Ekkor az előző lépéseken túl a teljes felületet újra át kell simítani, legalább 2 mm rétegvastagságig pl. Rigips ProMix Finish glettanyaggal. Így a legmagasabb követelményeket is kielégítő felületet kapunk, vagyis minimalizáljuk a lapok és hézagok esetleges egyenetlenségeinek láthatóságát.

 

 

Tudjon meg többet a minőségi felületi glettelésről!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


További tartalmak:

A Rigips szerkezetek alkalmazásának feltételei

Az épület készültségi foka

Szállítás, raktározás és anyagmozgatás az építkezésen

A Rigips építőlemezek rögzítése

Hézagolás, glettelés

A szerkezetek dilatációja

A tűzgátló szerkezetek különleges szerelési követelményei

A hangszigetelő szerkezetek különleges szerelési követelményei

Felületkezelés