Aknafalak

Aknafalak

Az aknafal függőleges, nem teherhordó elválasztó szerkezet, amelynek kétoldali tűzgátlási feladatot kell ellátnia. Az aknafal szerelése csak az egyik oldalról történő megközelítéssel valósítható meg. CW 50 profilvázra, 1, 2 vagy 3 réteg RF gipszkarton, illetve Rigidur/Glasroc F, egyoldali szerelésével készülő szerkezet, minimum 50 kg/m3 sűrűségű kőzetgyapot felhasználásával. Az aknafal szerelése csak egy oldalról történik, viszont mindkét oldalról tűzálló.

Aknafalak áttekintése, épületfizikai tulajdonságok

  • Tűzvédelmi osztály: A1, A2
  • Tűzállósági határérték: EI 20 - EI 90

A határoló profilok szerelése

Kitűzzük az aknafal szerkezetének a helyét. Az egyéb függőleges szerkezetekkel ellentétben, itt a körítő profilokra A vagy B tűzvédelmi osztályba tartozó csatlakozó szigetelést szükséges felragasztani. A körítő profilokat az akna belső oldalához, továbbá a padlóhoz és a mennyezethez 6 mm átmérőjű acél dübelek segítségével rögzítjük.

A függőleges profilok szerelése

A vízszintes UW-profilok közé függőleges falváz oszlopokat helyezünk el, amelyek valójában egymásnak háttal fordított CW 50-es profilok. Ezeket max. 400 mm távolságban elhelyezett Opel lemezcsavarokkal összekapcsoljuk. A függőleges falvázoszlopokat a vízszintes UW-profilokhoz sem alul, sem felül nem csavarozzuk hozzá.

Hézagolás: minden réteg Vario hézagoló anyaggal kitöltve;
Falmagasság: max. 6 méter (6 méter feletti magasság esetén egyedi megoldás lehetséges);
Szigetelés: 50 mm vastag, min. 50 kg/m3-es kőzetgyapot a függőleges profilvázban elhelyezve.

A1-es minősítésű aknafalak

A gipszkarton helyett külső borításként Rigidur H vagy Glasroc F (Ridurit) lapokat alkalmazva a szerkezetek tűzvédelmi besorolása A1-es lesz.
Figyelem! Rigidur H lapok alkalmazásakor 62,5 cm-re nő a profilok távolsága, és gipszkartonnal való kombinálás esetén azokból is 1250 mm széleset kell beépíteni.

Ásványgyapot szigetelés

Az ásványgyapot szigetelést a szerkezet elemei közé helyezzük el. Az ásványgyapot szigetelés típusát, vastagságát és térfogatsúlyát előírt paraméterek szabályozzák – lásd a fentebb letölthető táblázatban. Az ásványgyapot szigetelést teljes felületen, hézagok nélkül helyezzük el.

Gipszkarton építőlemezek felszerelése

Az építőlemezek az aknafalakon függőlegesen helyezkednek el (hosszabbik oldaluk a függőleges profilokkal párhuzamos). A falborításhoz – amennyiben lehetséges – használjunk teljes méretű gipszkarton építőlemezeket. Lapmaradékokat abban az esetben hasznosíthatunk, ha azok hosszmérete eléri a 400 mm-t, de egymás felett 2 vagy több lapmaradék nem építhető be. Az építőlemezek hosszát úgy kell megválasztani, hogy lehetőség szerint az aknafal teljes magasságát lefedjék. Nincs azonban kizárva a helyiség magasságánál alacsonyabb építőlemezek használata sem. Amennyiben az aknafal magassága nagyobb, mint a lap magassága, a falborítás egy másik lapból származó darabbal megtoldható. Eközben ügyelni kell arra, hogy a vízszintes irányú hézagok egymáshoz képest legalább 400 mm-rel legyenek eltolva, s ily módon ne keletkezhessenek kereszt alakú hézagok

Kapcsolódó termékkategóriák

Tűzgátló

Tűzgátló szerkezetekhez ajánlott speciális építőlemezek.

Profilok

Az innovatív Ultrasteel technológiával* készült Rigiprofil fém tartószerkezeti elemek válaszfalakhoz, előtét-  és aknafalakhoz, álmennyezetekhez. 
*A golyónyomott felületnek köszönhetően a profil teherbírása nagyobb, könnyebben vágható és csavarozható.

Szigetelő szivaccsík

Habosított,  öntapadós szigetelő szivacscsík a szerkezetek rugalmas kapcsolódásához és megfelelő hanggátláshoz.

Csavarok és dübelek

Rögzítőelemek a gipszkarton és egyéb épületszerkezetekhez.

Hézagolóanyagok

Gipszkarton szerkezetek illesztéseinek kitöltésére szolgáló gipszes anyagok a repedésmentesség, valamint hang- és tűzgátlás biztosításához.

Hézagerősítő szalagok

A gipszkaton szerkezetek gipsszel kitöltött hézagaiba helyezett erősítő szalagok megakadályozzák a repedések kialakulását.