Szabadon álló előtétfal

Szabadon álló előtétfal

CW-profilokra szerelt, a meglévő válaszfaltól független előtétfal. A szabadon álló előtétfal javítja a meglévő válaszfal hő- és hangszigetelési értékeit.

Szabadon álló előtétfalak áttekintése, épületfizikai tulajdonságok

  • Tűzvédelmi osztály: A1, A2
  • Tűzvédő képesség: EI 20 - EI 30

Az előtétfal vázát az alábbi összetevők alkotják:

  • vízszintes „vezető” Rigiprofil (UW)
  • függőleges Rigiprofil (CW)

A profilváz szerelése

Első lépésben gondosan kimérjük az előtétfal szerkezetének helyét, és megvizsgáljuk az alapszerkezet egyenességét. A falak kitűzése lézerrel vagy csapózsinór segítségével történhet. Az előtétfal határoló profiljaira az elhelyezésüket megelőzően Rigips öntapadó csatlakozó szivacscsíkot ragasztunk, majd a profilokat műanyag beütődübelek, vagy más egyéb alkalmas rögzítő eszközök segítségével (a csatlakozó szerkezet típusának megfelelően) a csatlakozó szerkezetekhez rögzítjük. A vízszintes UW-profilok szerelésénél a rögzítési pontok egymástól való távolsága max. 800 mm. A sarkoknál az első csatlakozási pont távolsága a saroktól max. 200 mm. A vízszintes UW-profilok közé függőleges CW- (bizonyos esetekben UA) profilokat helyezünk el. A CW-profilok hosszát úgy kell megválasztani, hogy amikor a CW-profilt belehelyezzük az alsó UW-profilba, a CW-profil felső vége min. 20 mm-t csússzon be a felső profilba. Ennek a feltételnek nagy jelentősége van a teherhordó födém lehajlásának kompenzálásánál. A függőleges CW-profilok távolságát a falborító építőlemezek mérete határozza meg, azonban max. 625 mm lehet, és helyüket csak a falborítás szerelése során szabad véglegesíteni. A CW-profilokat úgy helyezzük el, hogy szárai a szerelés irányába nézzenek. A CW-profilokat nem rögzítjük az UW-profilokhoz (csak könnyedén becsúsztatjuk őket). Ha a CW-profilok az installációk vezetését elősegítő H nyílással készültek, a profilok elhelyezése során törekedni kell arra, hogy ezek a nyílások közel egy magasságban legyenek. Amennyiben a válaszfalban további vezetékeket (pl. vízvezeték) szükséges vezetni a CW-profilokon, ott a helyszínen is alakíthatunk ki nyílásokat.

Hézagolás: minden réteg Vario hézagoló anyaggal kitöltve.
Falmagasság: max. 4 méter CW 100 profilvázra építve. A megengedett falmagasság a profiltávolságok sűrítésével tovább növelhető.
Szigetelés: ásványgyapot szigetelés igény szerint, vagy az előírás tekintetében a minősített rétegrend szerint

Ásványgyapot szigetelés és párazárás

Az ásványgyapot szigetelést a szerkezet elemei közé, illetve a falborítás és az alapszerkezet között kialakult üregbe helyezzük el. Az ásványgyapot szigetelés lehet tekercses (pl. Isover Akusto) vagy táblás. Minősített szerkezetek esetén típusát, vastagságát és sűrűségét előírt paraméterek szabályozzák – lásd a fentebb letölthető táblázatban. Az ásványgyapot szigetelést teljes felületen, hézagok nélkül helyezzük el. Amennyiben a szigetelőanyag az adott üregben nem képes az alakját tartani, úgy összecsúszás ellen rögzíteni kell.
Figyelem! Belső oldali hőszigetelést kizárólag szakember által készített hő- és páratechnikai számítások után szabad beépíteni, amely meghatározza a belső oldalon elhelyezkedő hőszigetelés maximális vastagságát. Túl vastag hőszigetelés páralecsapódáshoz, penészedéshez, a szerkezet tönkremeneteléhez vezethet. A belső hőszigetelő funkciót ellátó előtétfalakba szükség esetén az előtétfal teljes felületén párazáró réteget javaslunk elhelyezni, amelyet kétoldali ragasztószalagból készült tárcsák segítségével az előtétfal szerkezetéhez rögzítünk. A párazárás szükségességét gondos hőtechnikai számítások alapján minden esetben egyedileg kell elbírálni.

Gipszkarton építőlemezek felszerelése

Az építőlemezek a falborításon függőlegesen helyezkednek el (a lapok hossza a függőleges profilokkal párhuzamos) – kivéve az íves szerkezeteket. A falborításhoz – amennyiben lehetséges – használjunk teljes méretű gipszkarton lapokat. Lapmaradékokat abban az esetben hasznosíthatunk, ha hosszúsága eléri a 400 mm-t, de 2 vagy több lapmaradék egymás felett nem építhető be. Az építőlemezek hosszát úgy kell megválasztani, hogy lehetőség szerint a falborítás teljes magasságát lefedjék. Nincs azonban kizárva a helyiség magasságánál alacsonyabb lapok használata sem. Amennyiben a falborítás magassága nagyobb, mint a lap magassága, az építőlemez egy másik lapból származó darabbal megtoldható. Eközben ügyelni kell arra, hogy a vízszintes irányú hézagok egymáshoz képest legalább 400 mm-rel legyenek eltolva, s ily módon ne keletkezhessenek kereszt alakú hézagok. A padlószinten hagyjunk ki kb. 10 mm nagyságú hézagot, amelyet később hézagoló anyaggal töltünk ki. A borítást csak a szerkezet függőleges profiljaihoz csavarozzuk hozzá. A falborítás készre szerelését követően a hézagolást Rigips hézagoló anyaggal végezzük.
Figyelem! Tekintettel arra, hogy borítás csak az egyik oldalon készül, a szabadon álló előtétfal merevsége nagymértékben korlátozott, ezért ezen faltípus magassági korlátja is jelentősen alacsonyabb, mint a hasonló szerkezeten megépített válaszfalnak.

Kapcsolódó termékkategóriák

Gipszkartonok és építőlemezek

A Rigips gipszkartonok és építőlemezek széles palettáját kínálja. Az alábbiakban felhasználási terület szerinti csoportosításban mutatjuk be az építőlemezeket. A Rigips gipszkartonokat a Magyarországon épített gyárunkban állítjuk elő.

Profilok

Az innovatív Ultrasteel technológiával* készült Rigiprofil fém tartószerkezeti elemek válaszfalakhoz, előtét-  és aknafalakhoz, álmennyezetekhez. 
*A golyónyomott felületnek köszönhetően a profil teherbírása nagyobb, könnyebben vágható és csavarozható.

Szigetelő szivaccsík

Habosított,  öntapadós szigetelő szivacscsík a szerkezetek rugalmas kapcsolódásához és megfelelő hanggátláshoz.

Csavarok és dübelek

Rögzítőelemek a gipszkarton és egyéb épületszerkezetekhez.

Hézagolóanyagok

Gipszkarton szerkezetek illesztéseinek kitöltésére szolgáló gipszes anyagok a repedésmentesség, valamint hang- és tűzgátlás biztosításához.

Hézagerősítő szalagok

A gipszkaton szerkezetek gipsszel kitöltött hézagaiba helyezett erősítő szalagok megakadályozzák a repedések kialakulását.