Rigidur szárazpadló parkettázása

A Rigidur szárazpadlókra elsősorban laminált padlót vagy szalagparkettát javaslunk használni. Hagyományos parkettát csak nagyon szigorúan betartott parkettázási feltételek mellett szabad elhelyezni, ellenkező esetben a burkolat felpúposodhat.

A parkettázás feltételei

  • A parkettázást megelőzően biztosítani kell, hogy a szárazpadló elemek klimatizálódhassanak, azaz átvegyék a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát. A parkettázás idején az ideális hőmérséklet 15-18 °C, a relatív páratartalom 50-65%. A 40% alatti vagy 75% feletti relatív páratartalom mindenképpen kerülendő.
  • Száraz és kis hőtágulású faanyagból készült parkettát kell választani.
  • Úsztatott parketta vagy laminált padló minden megszorítás nélkül alkalmazható. A farostok irányának nincs jelentősége, a parketta gyártó utasításait azonban be kell tartani.
  • Mozaikparketta teljes felületen történő ragasztása megengedett abban az esetben, ha változó a fa rostjainak iránya a parkettában.
  • Tömör fa illetve hajópadló szerű parkettát tilos közvetlenül a Rigidur szárazpadlóra ragasztani, mert azok erős tágulása és zsugorodása jelentős kárt okozhat.
  • Általánosságban ki kell kérni a burkolatgyártó állásfoglalását, hogy a választott termék alkalmas-e gipsz alapú szárazpadlóra.

A burkolatot a parkettagyártó és a ragasztógyártó utasításainak betartásával kell elkészíteni. Parkettaburkolat alatt a szárazpadló hézagolása nem szükséges. Vízbázisú szintetikus gyanta-diszperziós ragasztó nem használható, mert víztartalma miatt a szerkezet deformációját okozhatja. Egy- és kétbázisú oldószeres ragasztók ökológiai és technológiai jellemzőik miatt nem alkalmazhatók. A felhasznált alapozó nem tartalmazhat vizet, és alkalmasnak kell lennie a ragasztóhoz. Mivel nincs hozzá alkalmas kötőanyagú ragasztó, Rikombi Grund alapozó nem alkalmazható.