A Rigidur szárazpadló szerelése

A hőszigetelő aljzatréteg minőségét, vastagságát az épület tervezett terheléséhez képest és az igény szerinti hő- és hangszigetelő elvárásokhoz képest kell megválasztani. A Rigidur szárazpadló aljzatrétegénél a 80 mm vastagságú EPS 100 polisztirol minden követelménynek megfelel. A Rigidur padlót szakszerűen előkészített, szilárd, megfelelő mértékben teherbíró és sík felületre kell elhelyezni. A szárazpadló elemek teljes felületükkel felfekszenek a teherbíró aljzatra. 1,5 kN teherbírás esetén az aljzatrétegek összenyomódása max. 1 mm.

A Rigidur padlóelemek elhelyezése

A Rigidur padlóelemek elhelyezése a szakszerűen előkészített aljzatra, a helyiség bal hátsó sarkából indul. A falhoz simuló szélső falcot levágjuk. A lapokat egymásba kapcsolódó sorokban, min. 200 mm-es túlnyúlással rakjuk. A helyiség végén leeső darab lesz a következő sor első darabja. Ajtónyílások közelében lehetőleg ne fussanak hézagok. A túlnyúló alsó lapra két sávban, egyenletes elosztásban Rigidur Nature Line padlóragasztót viszünk fel, majd elhelyezzük és rányomjuk a következő padlóelemet. A Rigidur Nature Line ragasztót bőven kell felhordani a felületre, hogy a következő padlóelem elhelyezése után a csatlakozó felületet teljes mértékben kitöltse a ragasztó. A hézagokat egymáshoz ütköztetjük. Az elemek csatlakozását max. 250 mm távolságban elhelyezett Rigidur csavarok segítségével vagy max. 150 mm távolságonként elhelyezett horganyzott és gyantázott kapcsok segítségével erősítjük meg.

A használandó kapcsok mérete (a kapocs a Rigips szállítási programjának nem része)

szárazpadló elem típusa kapocs átmérője kapocs hossza
E20 1,4-1,6 mm 18-19 mm
E25 1,4-1,6 mm 21-22 mm

A használandó Rigidur csavarméretek Termékadatlap megtekintése

szárazpadló elem típusa csavar átmérője csavar hossza
E20 3,9 mm 19 mm
E25 3,9 mm 22 mm

Csatlakozás meglévő beton aljzathoz

A padlóelemek összekapcsolását az elhelyezésükkel egyidőben végezzük el. Ügyelni kell a megfelelő csavar- illetve kapocsmélységre. A csavar feje vagy a kapocs teteje nem lóghat ki a Rigidur H gipszrost lap síkjából, ugyanakkor a megfelelő szilárdság érdekében másfél milliméternél jobban nem mélyedhet a felületbe. A megfelelő nyomás érdekében az elemek összecsavarozásakor álljon rá az illesztésre, hogy a testsúlya ránehezedjen. A ragasztás során a hézagból a felületre kiszorított ragasztót, annak részleges megkeményedését követően, acélsimítóval tudjuk eltávolítani. A csavarok fejét/kapcsokat és a hézagokat szükség esetén Vario hézagoló anyaggal leglettelhetjük. A helytelen illesztés miatt adódó, legfeljebb 2 mm széles hézagokat a ragasztó megszilárdulása után Vario hézagoló anyaggal ki kell tölteni. Szárazpadlóval a meglévő betonaljzathoz dübellel rögzített alátétfa segítségével lehet csatlakozni. A padlóelemet az alátétfára rá kell ragasztani, majd csavarral vagy kapoccsal hozzá is kell erősíteni. A PE fóliát a beton szélére rá kell hajtani.

A burkolás előkészítése

A Rigidur szárazpadló különlegesen nagy felületi keménységgel rendelkezik (35 N/mm2). Ha a padlóburkolat alatt különlegesen sima felületre van szükség, felületsimító réteg alkalmazása megengedett. Ha a burkolat gyártója alapozást ír elő, meg kell győződni róla, hogy az alapozó alkalmazható-e gipsz alapú szárazpadlóra.

Alkalmazási útmutató