Tetősík-ablak kialakítása

Tetősík-ablak kialakítása

A tetőablakok körüli borítás során az alábbi alapelveket kell betartani

  • a parapet függőleges legyen (az ablak alsó része alatti burkolat)
  • a szemöldökrész vízszintes legyen

A vízszintes és függőleges részek azonban nem közvetlenül az ablakszerkezettől indulnak, mert az ilyen (korábban általános) megoldás az ablak közvetlen közelében nagyon kevés hőszigetelés elhelyezését tenné lehetővé, ami az ablak mentén hőhidat idézne elő. A ma előírt megoldás szerint egy rövid szakaszon (kb. 5 cm) a parapet és a szemöldök is az ablak síkjára merőleges, majd utána fordul vízszintes illetve függőleges irányba.

A fenti feltételek megléte az ablak körüli szabad légáramlás biztosítása és az esetlegesen lecsapódó pára kiszellőztetése miatt szükséges. A fűtőtest ablak alatt történő elhelyezése az ablak körüli légmozgást még inkább elősegíti. A függőleges parapet és a vízszintes szemöldökrész hozzájárulnak a belső tér optimális megvilágításához. A tetőablak körüli falsík borítását csak az ablak elhelyezését követően végezhetjük el. A tetőablak beszerelésénél a gyártó által előírt szempontokat kell követni. A tetőablak körüli falsík borítása során különös figyelmet kell szentelni a hőszigetelés szakszerű elhelyezésére, az egész ablak körül. A párazáró réteg illetve klímamembrán csatlakoztatása az ablakkerethez (pl. Isover Akusto vagy Domo) és a párazáró réteg egyes részeinek az ablak körüli összekapcsolása a párazáró anyagot gyártó cég által meghatározott, a rendszerhez tartozó ragasztószalagok segítségével valósítható meg (pl. Isover Vario KB). Az ablak körüli falsíkokat borító építőlemezek vastagsága és típusa meg kell egyezzen a teljes tetőtérben használt építőlemezek paramétereivel, főleg akkor, ha a tetőtéri szerkezettel szemben tűzvédelmi követelményeket is támasztottak. A lapoknak az ablakkerethez történő egyszerűbb csatlakozása érdekében az ablakgyártó cégek a keretbe hornyot vágnak. Az építőlemezt e horonyba szárazon ültetjük bele. Az ablak körüli ferde síkok borítását oly módon kell megtervezni, hogy az építőlemezek hézagai az ablak sarkaitól legalább 150 mm-re essenek. A tetőablak körüli borítás éleinek védelme érdekében LevelLine élvédőt használunk, amelyeket szárazon, acélkapcsok segítségével rögzítünk, s végül kiglettelünk, vagy a hézagolás során hézagoló glettrétegbe helyezzük. A szemöldökrésznél, illetve a parapetnél is LevelLine élvédő alkalmazása javasolt. Az ablakkeret és a borítás közötti hézagot akril tömítővel töltjük ki.

Kapcsolódó termékkategóriák

Tűzgátló

Tűzgátló szerkezetekhez ajánlott speciális építőlemezek.

Profilok

Az innovatív Ultrasteel technológiával* készült Rigiprofil fém tartószerkezeti elemek válaszfalakhoz, előtét-  és aknafalakhoz, álmennyezetekhez. 
*A golyónyomott felületnek köszönhetően a profil teherbírása nagyobb, könnyebben vágható és csavarozható.

Szigetelő szivaccsík

Habosított,  öntapadós szigetelő szivacscsík a szerkezetek rugalmas kapcsolódásához és megfelelő hanggátláshoz.

Csavarok és dübelek

Rögzítőelemek a gipszkarton és egyéb épületszerkezetekhez.

Hézagolóanyagok

Gipszkarton szerkezetek illesztéseinek kitöltésére szolgáló gipszes anyagok a repedésmentesség, valamint hang- és tűzgátlás biztosításához.

Tartozékok

Fém kiegészítő tartozék elemek: függesztők, kengyelek, toldók a szakszerű rögzítéshez.

Alkalmazási útmutató