A tetőszerkezet hő- és páratechnikai szempontból

A tetőszerkezet hő- és páratechnikai szempontból

A tetőtér hő- és páratechnikai szempontból igen érzékeny épületrész, ezért annak beépítését nagyon gondosan meg kell tervezni, és különös precizitással kell kivitelezni. Annak érdekében hogy egy tetőtér kifogástalanul és megfelelő minőségben működjön, elsősorban megfelelő hőszigetelésre van szükség. A Rigips tetőterekben hőszigetelésként ásványgyapot szigetelőanyagot (Pl. Isover Domo) kell alkalmazni. A hőszigetelés vastagságát gondosan meg kell választani.

 

Ma már legalább 15+5 cm (esetleg 10+10cm) hőszigetelést kell elhelyezni mind a vízszintes, mind a ferde síkban, de javasolt ennél vastagabb, 15+10 cm vagy akár 15+15 cm hőszigetelő anyag beépítése. Gondoskodni kell arról, nehogy a télen a tetőtérben keletkező nagy mennyiségű pára a hőszigetelésbe jusson, átnedvesítse azt, ezért a tetőtér-beépítés során a szerkezetbe párazáró réteget kell elhelyezni. A párazáró réteg a szigetelés tetőtér felőli oldalára kerül, amely télen a szigetelés "meleg" oldala. A párazáró fólia sérülésmentes elhelyezése érdekében a legjobb, ha a párazáró réteg a tartószerkezet (profilváz) alá kerül. A párazáró réteg esetlegesen elhelyezhető a hőszigetelés rétegei között is.

 

Amennyiben az elhelyezésre vonatkozóan hőtechnikai számítások nem készültek, általános szabályként úgy kell eljárni, hogy a párazáró fólia belső (tetőtér felőli) oldalára eső hőszigetelés vastagsága nem lehet több, mint a teljes szigetelés-vastagság egynegyede. Ez a megoldás ad lehetőséget arra, hogy a gipszkarton borítás mögött el lehessen vezetni a különböző installációkat a párazáró fólia érintése nélkül.

Párazáró réteg elhelyezése
Párazáró réteg elhelyezése a tartószerkezet alatt - a szarufákon vagy előtétléceken
Párazáró réteg elhelyezése
Párazáró réteg elhelyezése a tartószerkezeten kívül - a borítás és a tartószerkezet között

 

Kapcsolódó termékkategóriák

Tűzgátló

Tűzgátló szerkezetekhez ajánlott speciális építőlemezek.

Profilok

Az innovatív Ultrasteel technológiával* készült Rigiprofil fém tartószerkezeti elemek válaszfalakhoz, előtét-  és aknafalakhoz, álmennyezetekhez. 
*A golyónyomott felületnek köszönhetően a profil teherbírása nagyobb, könnyebben vágható és csavarozható.

Szigetelő szivaccsík

Habosított,  öntapadós szigetelő szivacscsík a szerkezetek rugalmas kapcsolódásához és megfelelő hanggátláshoz.

Csavarok és dübelek

Rögzítőelemek a gipszkarton és egyéb épületszerkezetekhez.

Hézagolóanyagok

Gipszkarton szerkezetek illesztéseinek kitöltésére szolgáló gipszes anyagok a repedésmentesség, valamint hang- és tűzgátlás biztosításához.

Tartozékok

Fém kiegészítő tartozék elemek: függesztők, kengyelek, toldók a szakszerű rögzítéshez.