A tetőtér-beépítés általános szabályai

Tetőtér-beépítés általános szabályai

A tetőterek kialakításánál a következő általános szabályokat minden körülmények között be kell tartani.

 1. A gipszkarton építőlemezt nem szabad közvetlenül a szarufához illetve a fogópárhoz csavarozni, mindig szükséges az állítható kengyelek (vízszintes felületen esetleg direktfüggesztő) közé elhelyezett horganyzott acél CD-profilváz vagy a cserépléc, amelyhez a gipszkarton csavarozható. A kengyelek helyett más megoldás (pl. beállító csavar) alkalmazása nem elfogadható.
 2. A vízszintes és ferde síkon a CD-profilok maximális tengelytávolsága 40 cm (125 cm széles gipszkarton lapok esetében 41,6 cm), míg a függőleges térdfal és válaszfal esetében 60 cm (62,5 cm).
 3. A ferde tetősík kitűzésekor sohasem a szarufákhoz, hanem a vízszintes és függőleges síkhoz kell igazodni. A jól kitűzött tetőtérben a függőleges és ferde síkok találkozása vízszintes egyenes.
 4. Amennyiben a tetősíkok megépítése után szabadon álló szerelt térdfal készül, a térdfal felső síkjához a ferde síkban profilnak kell kerülnie.
 5. A hőszigetelésnek a szarufák közötti távolságot mindenhol teljesen ki kell töltenie, ezért a szigetelőanyagot a szarufák közti távolságnál mindig 1-2 cm-rel hosszabbra kell vágni. Ha a szigetelőanyag több rétegben kerül elhelyezésre, közöttük nem maradhat hézag, egyik réteget a másiknak neki kell tolni.
 6. Ha a szigetelőanyag nem szorul be a szarufák közé, akkor gondoskodni kell annak rögzítéséről (például drótozással).
 7. Ha a szarufa alsó síkja alá olyan vastagságú hőszigetelést kell elhelyezni, hogy a leghosszabb szárú állítható kengyel mérete sem elegendő, akkor a szarufák alá lécet, esetleg pallót kell szerelni.
 8. Téli időszakban csak abban az esetben szabad szigetelést rakni, ha a párafékező réteg is azonnal elhelyezésre kerül, ellenkező esetben a hőszigetelésben lecsapódhat a pára, átnedvesítheti azt.
 9. A CD- és UD-profilokból álló tartószerkezet építése csak azután következhet, hogy a szigetelés a vízszintes és a ferde síkban is elhelyezésre került.
 10. Az UD-profilok hátuljára a felszerelés előtt minden esetben csatlakozó szivacscsík kerül.
 11. A profilváz elkészülte után a szerkezetre kötelezően párazáró fólia kerül. A fóliának a teljes felületet hézag-, gyűrődés- és szakadásmentesen be kell borítania. A fóliát az oromfalaknál az UD-profilra is rá kell ragasztani, sőt, kis mértékben le kell hajtani az oromfalra. A fólia szélét a gipszkarton építőlemez el fogja takarni. A fólia toldását a fólia gyártójának előírásai szerint átlapolással kell elvégezni. Fokozott légzárási követelmény esetén a fóliát az UD-profillal kell az oromfalhoz szorítani.
 12. A gipszkartonozás során a csavarok távolsága a vízszintes és a ferde síkban egyaránt legfeljebb 17 cm, függőleges síkban legfeljebb 25 cm lehet. 40 cm-nél keskenyebb csíkokat beépíteni tilos!
 13. A tetőtér szerkezeteinél (vízszintes és ferde sík) hézagerősítésre kizárólag papír hézagerősítő szalag alkalmazható.
 14. Az eltérő szerkezeteket (például a tetősíkot és a függőleges oromfalat) a hézagolás során nem szabad összeglettelni, mert az eltérő szerkezetek eltérő mozgásai miatt rövid időn belül csúnya repedések alakulnak ki. Helyette irányított repedést vagy árnyékfugát kell kialakítani.

tetőtéri szerkezetek általános beépítési sorrendjeA tetőtéri szerkezetek általános beépítési sorrendje

 1. Vízszintes felület - a fogópárok vagy torokgerendák alatt
 2. Ferde tetősík - a szarufák alatt
 3. Szerelt térdfal
 4. Válaszfal
 5. Padlóborítás - Rigidur szárazpadló

A beépítési sorrend különleges követelmények (pl. hanggátlási igény miatt a válaszfalat a szarufáig fel kell vinni) vagy esetlegesen választott más technológiájú szerkezetek függvényében változhat. Amennyiben például szárazpadló helyett aljzatbeton (ha az épület statikailag alkalmas rá) vagy öntött esztrich készül, akkor az aljzat elkészítése - mivel nedves technológia - megelőzi az összes többi szerkezet megépítését.

Kapcsolódó termékkategóriák

Tűzgátló

Tűzgátló szerkezetekhez ajánlott speciális építőlemezek.

Profilok

Az innovatív Ultrasteel technológiával* készült Rigiprofil fém tartószerkezeti elemek válaszfalakhoz, előtét-  és aknafalakhoz, álmennyezetekhez. 
*A golyónyomott felületnek köszönhetően a profil teherbírása nagyobb, könnyebben vágható és csavarozható.

Szigetelő szivaccsík

Habosított,  öntapadós szigetelő szivacscsík a szerkezetek rugalmas kapcsolódásához és megfelelő hanggátláshoz.

Csavarok és dübelek

Rögzítőelemek a gipszkarton és egyéb épületszerkezetekhez.

Hézagolóanyagok

Gipszkarton szerkezetek illesztéseinek kitöltésére szolgáló gipszes anyagok a repedésmentesség, valamint hang- és tűzgátlás biztosításához.

Tartozékok

Fém kiegészítő tartozék elemek: függesztők, kengyelek, toldók a szakszerű rögzítéshez.