Válaszfalak

Rigips válaszfalak és térosztó falak nem teherhordó, hanem önhordó, belső falszerkezetek, melyek segítségével a rendelkezésre álló belső teret különálló helyiségekre oszthatjuk.

A Rigips válaszfalszerkezetek, a lakó- és polgári épületekben történő alkalmazásukból következő összes tűzvédelmi, akusztikai, statikai és egyéb követelményeknek eleget tesznek. A tartószerkezet és a falborítás megfelelő kialakításával, függőleges és ferde falsíkokat hozhatunk létre (szerelési séma), amennyiben a vízszintes sík és a válaszfal síkja közötti szög nagyobb, mint 70°.

A fából készült épületek Rigidur lapokkal burkolt határoló falai statikai funkciót is képesek ellátni – biztosítják az épület stabilitását függőleges és vízszintes terhelésnél egyaránt [pl. szélteher].

Válaszfalak

A Rigips válaszfalak és térosztó falak nem teherhordó, hanem önhordó belső falszerkezetek, amelyek segítségével a rendelkezésre álló belső teret különálló helyiségekre oszthatjuk.
A Rigips tűzgátló gipszkartonnal és Rigidur H gipszrost lapokkal épülő kombinált falak optimális megoldást jelentenek azokon a helyeken, ahol magasak a válaszfallal szemben támasztott tűzvédelmi, léghanggátlási és ütésállósági követelmények.
Az emelt hanggátlású falak építésénél a Blue Acoustic hanggátló és tűzgátló gipszkarton építőlemez alkalmazásával a válaszfalszerkezetek a szokásos szerkezeti vastagságok megtartásával magasabb hangszigetelési értéket képesek biztosítani.
A Rigips biztonsági válaszfalak szerkezetüket és technológiájukat tekintve is a hagyományos Rigips válaszfalszerkezetekből indulnak ki. A biztonság növelése érdekében a szerkezet belsejébe horganyzott acéllemezt helyezünk el.
Uszoda falak építéséhez az Glasroc H Ocean építőlemezeket használjuk. Ezek az építőlemezek akár 95% páratartalom esetén is beépíthetőek. Alkalmazásuk fokozott páraterhelésű helyiségekben javasolt, mint például: fürdőszoba, uszoda, gyógyfürdő, kereskedelmi konyha, parkolók.
A fürdőszobai falak megválasztásánál figyelembe kell venni a vizes környezet hatásait, emiatt fürdőszobákban az impregnált gipszkarton építőlemezek, a Rigidur H gipszrostlapok vagy a Glasroc H Ocean építőlemezek kerülhetnek beépítésre. A falszerkezet alkalmas kell legyen a csempe fogadására, valamint a szaniterberendezések rögzítésére.
Az otthonunkban szeretnénk jól érezni magunkat. Ezért nem csak az fontos, hogy a szobákat elválasztó falak hogyan épülnek és milyen követelményeknek felelnek meg, hanem komfortérzetünk szempontjából az is kiemelkedő jelentőségű, hogy a lakásunkat határoló falak milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.
Installációs falak építésére azokban az esetekben van szükség, ha a szerkezet belsejében szanitertartókat vagy nagy keresztmetszeti méretű vezetékeket kell elhelyezni. Az installációs falak általában impregnált gipszkarton vagy Rigidur H gipszrost építőlemezek felhasználásával készülnek.
Az X-Ray Protection építőlemezekkel készült válaszfalak kiváló megoldást kínálnak az egészségügyi épületek röntgensugár-védelmet igénylő helyiségeinek kialakítására.
Tűzgátló válaszfalak építéséhez gipszkarton építőlemezeket és/vagy Rigidur H gipszrost lapokat használunk. Megoldásokat kínálunk A2-es és A1-es tűzvédelmi osztályú válaszfalakra is. A Rigips rendszer tűzgátló válaszfalai ÉMI minősítéssel rendelkeznek.