Tűzgátló válaszfalak

Tűzgátló válaszfalak

Tűzgátló válaszfalak építéséhez gipszkarton építőlemezeket és/vagy Rigidur H gipszrost lapokat használunk. Megoldásokat kínálunk A2-es és A1-es tűzvédelmi osztályú válaszfalakra is. A Rigips rendszer tűzgátló válaszfalai ÉMI minősítéssel rendelkeznek.

Tűzgátló válaszfalak szerelési követelményei

A válaszfalak építésére vonatkozó általános szabályok betartása melett az alábbi szempontokat is be kell tartani:

  • Habosított anyagú csatlakozó szivacscsíkokat (C tűzvédelmi osztályú hab, filc) csak abban az esetben alkalmazhatunk, ha azokat a borítás teljes vastagságában gletteléssel elfedjük. Közvetlen tűzterhelés esetén (pl. a válaszfal csúszó-csatlakozása a mennyezethez) A1, A2, esetleg B tűzvédelmi osztályba tartozó anyagokból készült szigetelő csíkot kell alkalmazni.
  • A kapcsolódó szerkezetekhez történő csatlakozás egyes részleteit a Rigips irányelvek szerint szükséges megtervezni.
  • Többrétegű szerkezeteknél minden réteget hézagolni kell (hézagerősítő szalag csak a legfelső rétegbe szükséges). Tűzgátló gipszkarton szerkezetek hézagolásához Vario hézagoló anyagot kell használni.
  • A dilatációs hézagok szélessége nem haladhatja meg a 20 mm-t.
  • 10 mm-nél nagyobb várható lehajlás esetén a mennyezetnél csúszó-csatlakozást kell kialakítani, ahol az UW-profil alá gipszkarton csíkokat szükséges elhelyezni.
  • A tűzgátló szerkezetnek egységesnek kell lennie, áttörések és egyéb gyengítések nélkül. A beépített lámpatesteknek, nyíláskitöltéseknek és egyéb felhasznált anyagoknak rendelkezniük kell a tűzgátló szerkezetekben történő használatukat lehetővé tevő bizonylattal, vagy megfelelő módon el kell őket takarni.
  • Önoltó anyagból készült elektromos dobozokat akkor használhatunk, ha azok a fal két oldalán nem egymással szemben helyezkednek el.
  • A gipszkarton álmennyezeteknél ügyelni kell a megfelelő függesztők és keresztrögzítők használatára.
  • Be kell tartani az ásványgyapot szigetelés vastagságára, sűrűségére és típusára vonatkozó előírásokat úgy, hogy ezek a paraméterek a Rigips jóváhagyott műszaki dokumentációjával összhangban legyenek.

A minősítésekről és azok igényléséről bővebben a rendszerminősítések oldalon olvashat.

A szükséges rétegrend meghatározásához használja TŰZVÉDELMI KERESŐNKET.

Kapcsolódó termékkategóriák

Profilok

Az innovatív Ultrasteel technológiával* készült Rigiprofil fém tartószerkezeti elemek válaszfalakhoz, előtét-  és aknafalakhoz, álmennyezetekhez. 
*A golyónyomott felületnek köszönhetően a profil teherbírása nagyobb, könnyebben vágható és csavarozható.

Tűzgátló

Tűzgátló szerkezetekhez ajánlott speciális építőlemezek.

Hézagolóanyagok

Gipszkarton szerkezetek illesztéseinek kitöltésére szolgáló gipszes anyagok a repedésmentesség, valamint hang- és tűzgátlás biztosításához.