Uszoda falak

Uszoda falak

A Glasroc H Ocean különleges tulajdonságainak köszönhetően megbízhatóan teljesít tartósan magas páratartalmú helyiségekben is, mint például ipari mosodákban, főzőkonyhákban. Kiválóan alkalmazható továbbá olyan sportlétesítményekben, ahol a víz jelenléte állandó, például uszodaterekben, zuhanyzókban.

A Glasroc H Ocean vízzel szembeni ellenállását az impregnált gipszmagnak és a felületén elhelyezkedő, víztaszító bevonattal ellátott üvegszálhálónak köszönheti. A Glasroc H Ocean egyébként szerves anyagot nem tartalmaz, így nem képez táptalajt a penésznek, az nem képes megtelepedni rajta. A Glasroc H Ocean színoldala alapozóréteggel van ellátva, így a kerámiaburkolat további alapozás nélkül közvetlenül felragasztható rá. A hagyományos, impregnált gipszkartonnal szemben a Glasroc H Ocean további előnye, hogy a kerámia burkolat alatt a profilváz sűrítése egyrétegű borítás esetén sem szükséges.

A Glasroc H Ocean építőlemez előnyei

 • Károsodás nélkül bírja a magas relatív páratartalmat – vízfelvételi osztálya H1
 • Kiválóan ellenáll a penésznek és a biológiai kártevőknek
 • Nem éghető – A1 tűzvédelmi osztály
 • Felhasználásával EI 90 tűzgátlású válaszfal és REI 90 álmennyezet építhető
 • A kerámia burkolat egyrétegű borításra is felragasztható a profilváz sűrítése nélkül
 • Kis tömeg (10,5 kg/m2)
 • Könnyű szállítás és mozgatás
 • Egyszerű és gyors méretre vágás és szerelés
 • A gipszkartonokkal azonos szerszámokkal megmunkálható
 • Hosszú élettartam, tartósság
 • Szárazon 3 m sugarú körívre hajlítható

USZODATEREKBEN ALKALMAZHATÓ VÁLASZFALAK GLASROC H OCEAN ÉPÍTŐLEMEZZEL

Glasroc H Ocean építőlemezzel készült falak elemei

Glasroc H Ocean építőlemezzel készült falak elemei

Jelmagyarázat:

1. 1. 1. Glasroc H Ocean

2. 1. 2. Függőleges CW-profil: R-CW 75 profil (Z275 horganyzott vagy egyenértékű)

2. 2. 2. Vízszintes UW-profil: R-UW 75 profil (Z275 horganyzott vagy egyenértékű)

3. 1. Szigetelő szivacscsík 70 mm széles

3. 2. Isover Akusto ásványgyapot szigetelőanyag

5. 12. Üvegszálas hézagerősítő szalag

5. 13 Rigips Vario H hézagoló anyag

 

Glasroc H Ocean válaszfalak építése

 1. A Glasroc H Ocean építőlemezek beépítése, tárolása, vágása

A Glasroc H Ocean építőlemezek beépítése egyszerű, gyakorlatilag megegyezik a hagyományos gipszkartonokéval.  A szükséges szerszámok is azonosak. Különbség mindössze a rendszer elemeiben mutatkozik.
A Glasroc H építőlemezeket az időjárás viszontagságaitól védett helyen, szilárd, vízszintes aljzaton, fektetve kell tárolni.
Az egyszerű, egyenes vágás gipszkarton-vágó késsel történik. A színoldali üvegszálhálót végigvágása után a gipszmagot egyetlen mozdulattal el lehet törni. A táblát ezután meg kell fordítani, és a hátoldali üvegszálhálót is el kell vágni. A vágott éleket a pontos illeszkedés érdekében egyenesre kell csiszolni. Az egyéb vágásokhoz fűrész illetve dobozfúró, továbbá kézi lyukfúró használható.

 

 1. A Glasroc H Ocean szerkezet építése

Nedves terekben fa vázszerkezet nem használható.
Rigiprofil
A magas relatív páratartalommal bíró, nedves terekben épülő gipszkarton szerkezetekhez megnövelt korrózióállóságú profilokat kell használni. A szükséges bevonat Zn275 horganyzás vagy azzal egyenértékű más bevonat.

 

 1. A Glasroc H Ocean építőlemezek csavarozása

A Glasroc H építlemezek CW profilokhoz való rögzítése Rigips Hydro 25 és 35 csavarokkal történik.
A Rigips Hydro csavarok megnövelt korrózióállósággal készülnek, emiatt magas páratartalmú helyiségekben épülő szerkezetekhez is alkalmasak. A válaszfalak építésénél a megengedett legnagyobb csavartávolság 250 mm (külső sarkoknál 200 mm)

 

 1. A Glasroc H Ocean felületek hézagolása

A Glasroc H Ocean építőlemez hézagolása Vario H hézagoló és glettelő anyaggal valamint üvegszálas hézagerősítő szalaggal történik.

A Glasroc H szerkezet és egyéb épületszerkezetek között 5 mm rést hagyunk, amely Vario H hézagoló anyaggal kitölthető. Száradása után a felületre üvegszálas hézagerősítő szalag, majd Vario H simítás kerül. A falsarkot gombaölő szilikonnal kell lezárni. Az olyan pozitív éleket, amelyekre kerámia burkolat nem kerül, alumínium élvédősínnel élvédővel kell megerősíteni. Szerves anyagot (pl. papírt) tartalmazó élvédő (például AquaBead) csak a nem extrém nedves területeken használható.
Száradás után a felületek finoman megcsiszolhatók, ügyelve, hogy a Glasroc H Ocean felülete vagy az üvegszálas hézagerősítő szalag ne sérüljön.

 

5. Felületképzés

Festés

Teljes felületi simítás (póruszárás) ajánlott Vario H anyaggal, legfeljebb 1 mm vastagságban. Ha a felülettel szemben különleges követelményeket nem támasztanak (a Q2 felület megfelelő), akkor festés előtt a felületet le kell alapozni. Sötét színű festés vagy súrló fény esetén javasolt a felület Q4 minőségű glettelése, szintén a Vario H használandó legfeljebb 3 mm rétegvastagságban. Végső bevonatként alkalmas minden, a nedves helyiségekbe ajánlott, vízbázisú diszperziós festék.

Csempézés

A Glasroc H Ocean színoldala alapozóréteggel van ellátva, így a kerámiaburkolat felragasztása előtt alapozás nem szükséges. 2x1 réteg Glasroc H Ocean borítással készülő válaszfal esetén a csempeburkolat miatt nem szükséges a profilváz sűrítése, ha azt a válaszfal magassága egyébként nem követeli meg. A megengedett legnagyobb profiltávolság 625 mm. Az ilyen esetben megengedett

legnagyobb csempeméret 300x300 mm, és a csempeburkolat tömege nem haladhatja meg a 30 kg/m2-t. Kerámiaburkolat esetén a hézagolást és a csavarfejek glettelését flexibilis csemperagasztóval végezzük (pl. Weber.for flex).

A csempeburkolat rugalmas fugázó anyaggal (pl. Weber.color comfort) fugázható. A sarkokat és az esetleges átvezetéseket penészgátló, tartósan rugalmas tömítőanyaggal (pl. Weber.color silicon) kell kitölteni. Fröccsenő vízzel érintkező felületeknél a csempeburkolat alatt vízszigetelő bevonatot (pl. Akryzol Weber) kell alkalmazni. A függőleges és vízszintes éleket és falsarkokat vízálló szalaggal (pl. Weber.BE tömítő szalag 14) kell lezárni.

Fürdőszoba

Kapcsolódó termékkategóriák

Vizes helyiségek

Magasabb páratartalmú helyiségekbe, úgy mint fürdőszobába, zuhanyzókhoz, közétkeztetési konyhákban alkalmazható építőlemezek.

Profilok

Az innovatív Ultrasteel technológiával* készült Rigiprofil fém tartószerkezeti elemek válaszfalakhoz, előtét-  és aknafalakhoz, álmennyezetekhez. 
*A golyónyomott felületnek köszönhetően a profil teherbírása nagyobb, könnyebben vágható és csavarozható.

Szigetelő szivaccsík

Habosított,  öntapadós szigetelő szivacscsík a szerkezetek rugalmas kapcsolódásához és megfelelő hanggátláshoz.

Csavarok és dübelek

Rögzítőelemek a gipszkarton és egyéb épületszerkezetekhez.

Hézagolóanyagok

Gipszkarton szerkezetek illesztéseinek kitöltésére szolgáló gipszes anyagok a repedésmentesség, valamint hang- és tűzgátlás biztosításához.

Hézagerősítő szalagok

A gipszkaton szerkezetek gipsszel kitöltött hézagaiba helyezett erősítő szalagok megakadályozzák a repedések kialakulását.