Gipszkarton felületek hézagolása és glettelése

A hézagolás a Rigips szárazépítési technológia utolsó munkafázisa, amely azonban nagy jelentőséggel bír az elkészült szerkezetek épületfizikai (statikai, akusztikai, tűzvédelmi) és esztétikai (síkbeliség) tulajdonságait illetően.

Rigips rendszerek hézagolása videónkban részletesen bemutatjuk a helyes kivitelezést.

Fontos tudnivalók

 • Hézagoláskor a fogadó felület, a hézagoló anyag és a levegő hőmérséklete egyaránt +5oC felett kell, hogy legyen.
 • Többrétegű szerkezet minden egyes rétegét hézagolni kell.
 • Az alsóbb rétegek hézagolásakor hézagerősítő csík elhelyezése nem szükséges.
 • Csempeburkolat esetében a csempeburkolat alatti felső réteg  gipszkarton építőlemezeket nem kell hézagolni, de a csempeburkolat ragasztásához flexibilis csemperagasztót kell használni. Ebben az esetben a hézagokat a csemperagasztóval kell kitölteni.
 • Amennyiben a felületet fröccsenő víz érheti, a gipszkarton felületet a csempézés előtt kenhető szigeteléssel kell bevonni.

A szerkezetek előkészítése

Szerkezetek előkészítéseA hézagolandó felületnek száraznak, szilárdnak, pormentesnek, zsírmentesnek és tisztának kell lennie.

A hézagolást csak a gipszkarton borítás készre szerelése után szabad megkezdeni. A válaszfalak felületének végleges kialakítása előtt a szerkezeteket mindkét oldalról készre kell szerelni. A Rigips építőlemezek szakszerű rögzítése (csavarozása) alapkövetelmény.

Az egyes építőlemezeket zárt hézaggal erősítjük fel, az esetleges hézagokat hézagoló anyaggal töltjük ki.

A hézagoló anyag elkészítéseHézagoló anyag elkészítése

Egy tiszta vizet tartalmazó edénybe lassan, fokozatosan szórjuk bele a por alakú hézagoló anyagot (Rigips Rifino Top, Vario, Super hézagoló anyag) mindaddig, amíg a por megközelítőleg eléri a víz szintjét. A lassú porszórási sebesség megakadályozza a csomók képződését.

Ezt követően az anyagot 2-3 percig állni hagyjuk, majd kézi keverővel alaposan elkeverjük. A hézagoló anyag keverőszárral is keverhető, ebben az esetben az anyag bedolgozhatósági ideje lerövidül.
Szükség esetén a keveréket - amennyiben hígra sikerül - további por hozzáadásával sűríthetjük. Ez szintén a bedolgozhatósági idő csökkenéséhez vezet. A túl sűrűre kevert hézagoló anyag vízzel nem hígítható, ha az állaga miatt nem bedolgozható, úgy helyette új anyagot kell keverni.
A hézagolás elvégezhető készre kevert ProMix Mega hézagoló anyaggal is. Ennek a terméknek nagy előnye, hogy felhasználásra kész, azonnal kezdhető vele a munkálat.

Ebben az esetben a hézagoláshoz papír hézagerősítő szalag használható, üvegszálas hézagerősítő csík nem.

 

Rigips vágott élA Rigips szerkezetek hézagolása

Vágott él hézagolása
Rigips vágott él szakszerű hézagolása

A hézagok kitöltésére a Rigips által gyártott hézagoló anyagok valamelyikét (Rifino Top, Vario, Super, ProMix Mega) használjuk. A hézagokat hézagerősítő szalag besimításával erősítjük meg.

Keresztirányú hézagok kitöltése fózolt élű építőlemezek között (élgyaluval vagy késsel megmunkált, nyílt hézag)

Első lépésként a kialakított hézagot - az alapszerkezet minőségétől függetlenül - kitöltjük a kiválasztott Rigips hézagoló anyaggal és a csavarfejek látható részeit simítjuk be. A hézagoló anyagot oly módon kell a hézagba helyezni, hogy azt teljesen kitöltse. A következő munkafázisban helyezzük el a hézagerősítő szalagot.

A vágott, keresztirányú élt mindig 45 fokos szögben vágjuk le úgy, hogy a lapvastagság az élnél 2-3 mm-rel kisebb legyen. Az építőlemezek toldásánál ügyelni kell arra, hogy gyári él gyári éllel, vágott él vágott éllel találkozzon. A gyári él és a vágott él egymáshoz hézagolása nem elfogadható.

 

Hosszanti élek kitöltéseHosszanti élek kitöltése - PRO él

Rigips Pro él hézagolása
Rigips Pro él szakszerű hézagolása

 

A Pro hosszanti él egyszerű és gyors hézagolást tesz lehetővé. a Pro hosszanti él esetében, tekintet nélkül a vázszerkezet anyagára és a kiválasztott Rigips hézagoló anyag fajtájára, hézagerősítő szalag használata szükségszerű.

 

A Pro hosszanti él előnyei:
 • egyszerűbb csavarbesüllyesztés,
 • a hézagerősítő szalag egyszerűbb használata,
 • a hézagoló anyag könnyebb egyenletes rétegű felvitele,
 • gyorsabb száradás,
 • kisebb anyagszükséglet,
 • egyenes, sima felület,
 • kisebb a hézagok repedésének kockázata.

 

Üvegszálas és papír hézagerősítő szalagÜvegszálas vagy papír hézagerősítő szalag alkalmazása

 

Az üvegszálas hézagerősítő szalagot a frissen felhordott vékony hézagoló anyagba simítjuk. Az első hézagoló réteg megszáradását követően a glettelt felületet átcsiszoljuk (speciális csiszolórács használata javasolt). A csiszolást óvatosan kell elvégezni, hogy ne sértsük meg a hézagerősítő szalagot. A felület végső kialakításához használhatunk pasztaszerű simító gletteket is (például ProMix Mega).

A papír hézagerősítő szalag használata ugyanúgy történik, mint az üvegszálas hézagerősítő szalagé. Javasolt a papír hézagoló csík használat előtti benedvesítése, így könnyebb vele dolgozni, és nem szívja el a vizet a hézagoló anyagból.
A papír hézagerősítő szalag az üvegszálas szalagnál erősebb, ezért tetőtéri síkokban, a falcsatlakozások negatív sarkaiban és minden más, nagyobb igénybevételű helyen alapkövetelmény a papír hézagerősítő szalag alkalmazása .

A vágott éleket javasoljuk hézagolás előtt benedvesíteni, mert ezzel csökkentjük a gipsz nedvszívó képességét, amivel elősegítjük a tökéletesebb kötés létrejöttét.

A végső burkolat függvényében további lépésekben simítjuk a felületet (Q2, Q3, Q4 minőségi osztályok).

Csavarfejek gletteléseCsavarfejek glettelése

A csavarfejeket két lépésben, hézagoló anyaggal gletteljük.

 

Belső sarkokBelső sarkok kitöltése

Belső sarkok a Rigips válaszfalak vagy a Rigips válaszfalak és egyéb szerkezetek találkozásánál alakulnak ki. Amennyiben Rigips gipszkarton válaszfalak találkoznak, úgy a sarkot normál hézagolással, középen meghajlított papír hézagerősítő szalag felhasználásával lehet kialakítani. Üvegszálas hézagerősítő szalag alkalmazása nem megengedett.

 

Azonos anyagú, de eltérő funkciójú épületszerkezeteket azonban el kell választani ugyanúgy, mint a gipszkarton és az eltérő anyagú   szerkezeteket, akár azonos, akár eltérő a szerkezeti funkciójuk (például Rigips válaszfal és álmennyezet).

Ha a Rigips válaszfal nyers falazathoz kapcsolódik, akkor a gipszkarton építőlemezek felcsavarozása és a hézagolás (felületi glettelés) után  a fal teljes magasságában a gipszkarton építőlemez szélére mintegy 5 cm széles ragasztószalagot kell illeszteni. A vakolat felhordása és száradása után a kiálló ragasztószalagot éles pengével végigvágjuk és eltávolítjuk.

 

Ha a Rigips válaszfal vakolt felülethez kapcsolódik, akkor a gipszkarton építőlemezek felcsavarozása előtt a ragasztószalagot a vakolatra kell rögzíteni a CW-profil mentén. A gipszkarton építőlemezek felcsavarozása és hézagolása (felületi glettelése) után a kiálló ragasztószalagot el kell távolítani.

Azonos anyagú épületszerkezetekSzalag eltávolítása

       

Ez a két megoldás tudatosan választja el a gipszkartont és más idegen (beton, tégla, fa) szerkezetet, így nem jön létre repedés, és a vakolat sem áztatja el a gipszkarton építőlemezt. A kb. 0,1 mm vastag ragasztószalag okozta hézagot festhető, tartósan elasztikus akril tömítőanyaggal célszerű eltakarni, ha szükséges.

 

Külső sarkok hézagolása, élvédelemKülső sarkok hézagolása és élvédelem

 

A külső falsarkokat, az ablaknyílások melletti külső faléleket élvédővel merevítjük. A Rigips prémium élvédőivel egyszerűen és gyorsan alakíthat ki külső-belső falsarkokat, különböző szögű csatlakozásokat. AquaBead és Levelline termékeinket kifejezetten gipszkarton felületekre ajánljuk. Bővebb információért kattintson ide!

 

 

Csiszoláscsiszolás utánCsiszolás

Ezt a műveletet speciális csiszológéppel, vagy kézi csiszolórács segítségével tudjuk hatékonyan elvégezni. A csiszolás során ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg se a hézagerősítő szalagot, se az egymáshoz csatlakozó gipszkarton építőlemezek kartonbevonatát.

    

 

Hézagolás véglegesítéseA hézagolás felületének véglegesítése

Magas minőségű felületek iránti igény (Q4) esetén javasolt a felületek utólagos kezelése. E célra kiválóan alkalmas a ProMix Mega, amely nem gipsz alapú, levegőn száradó hézagoló anyag, ezért vékony rétegben is jól eldolgozható, és könnyen csiszolható. Elvégezhető vele a teljes felület átglettelése.
Gipsz alapú glettelő anyagok közül javasoljuk a Rimano Glet XL por alakú glettet, amely Q4-es felület egyszerű kialakítását teszi lehetővé.

Mi az a Q4?

A gipszfelület kiváló alap festés, mázolás és tapétázás számára. Festeni vizes hígítású (diszperziós) festékkel javasoljuk, mely lég- és páraáteresztő. Nem alkalmazható mész-, szilikát-, víz-, üvegfesték. Figyelje és kövesse a festék- és tapétaragasztó gyártók és forgalmazók használati utasításait!

 

Best Finish applikációHézagoljon tökéletesen – ismerje meg Best Finish applikációnkat! Az alkalmazás letölthető a Play Áruházból és az App Store-ból egyaránt.

 

Kapcsolódó termékkategóriák

Hézagolóanyagok

Gipszkarton szerkezetek illesztéseinek kitöltésére szolgáló gipszes anyagok a repedésmentesség, valamint hang- és tűzgátlás biztosításához.

Készre kevert glettek

Felhasználásra kész, előre bekevert anyagok gipszkarton felületek hézagolására és különböző felületek végső simítására.

Élvédők gipszkarton rendszerekhez

A tökéletes sarkok kialakításához elengedhetetlen az élvédők használata. A Rigips által forgalmazott valamennyi élvédő tartós és könnyen használható. Figyelünk arra, hogy széles termékválasztékunkkal a lehető legtöbb igényt kielégítsük.

Kézi glettelő gipszek

Finomszemcséjű gipsz alapú glettek festés előtti felület-előkészítéshez, simításhoz.

Hézagerősítő szalagok

A gipszkaton szerkezetek gipsszel kitöltött hézagaiba helyezett erősítő szalagok megakadályozzák a repedések kialakulását. 

Kiegészítő hézagoláshoz

Kifejezetten gipszkaron lapok hézagolásához kifejlesztett szerszám, mely forradalmi újítást jelen.

Alkalmazási útmutató