Hűtő-fűtő rendszerek vakolása

Hűtő-fűtő rendszerek vakolása

 

 

A Rigips nem rendelkezik minősített hűtő-fűtő rendszerekkel, azonban megoldást kívánunk nyújtani a Rigips anyagok felhasználásával készülő hűtő-fűtő rendszerek beépítésére.

Leggyakrabban használt hűtő-fűtő rendszerek:

  1. A csőregiszterek az álmennyezeti profilvázban vannak elhelyezve, borításuk speciális, a hőleadást segítő, Clima Top és Climafit lapokkal történik. A rendszerről további részleteket itt talál.  
  2. A hűtő-fűtő rendszert a meglévő falszerkezetre szerelik, majd levakolják.

A második esetben a meglévő szerkezet lehet gipszkartonból készült burkolat vagy válaszfal, de lehet akár falazott szerkezet is, amihez a hűtő-fűtő rendszert rögzítik és ezt vakolva érhetjük el a végleges felületet. A Rimat 150 G gépi gipszes vakolat alkalmas falfűtési rendszerhez beltérben, szokásos páratartalom mellett (besorolási osztály W3), beleértve lakások fürdőszobájában való felhasználást is*.

A vakolathordozó gipszkarton szerkezetet a rendszer előírásainak megfelelően kell megépíteni. Legalább 12.5 mm vastag, impregnált gipszkarton lapok használata ajánlott, mely esetben a 2 rétegben való burkolást javasoljuk. A felső gipszkarton lapokat nem hézagoljuk, több réteg burkolat esetén az alsóbb lapokat hézagerősítő csík használata nélkül gipsszel hézagoljuk. A gipszkarton lapokat vagy egyéb alapfelületeket, valamint a csöveket Rikombi Kontakt alapozóval kell előkezelni. Ezután a fűtési rendszert a gyártó előírásának megfelelően kell felszerelni.

A Rimat 150 G-t egyrétegű vakolatként, két munkafázisban kell felhordani. A vakolat felhordásánál az első munkafázisban takarnia kell a fűtéscsövet – felhordási vastagsága legfeljebb 25 mm legyen. Ezután az üvegszál rácsot helyezzük fel. A vakolat külső harmadában egy vakolaterősítő hálót kell elhelyezni, melynek a lyukmérete 7x7 mm. A második munkafázisban a fűtéscsöveket legalább 10 mm vastagságban teljesen takarni kell. A vakolat felhordásánál be kell tartani a „nedveset a nedvesre” technológiát, azaz a második réteget minden esetben a már megszilárdult, de még nedves vakolatra visszük fel.

A Rimat 150 G vakolat anyagában glettelhető, tehát a végleges felületkialakítás ezzel az egy termékkel történhet. A teljes száradást megelőzően befejezésként nedves szivaccsal dörzsöljük fel a felületet, vagy vízzel nedvesítsük be és fugázó szivaccsal dörzsöljük fel. Ezt a felületet végül lepkével vagy széles glettvassal simítsuk le.

A falfűtésnél a keringési víz hőmérséklete nem lehet 50 foknál magasabb. Abban az esetben, ha a falfűtést kiegészítésként hűtő funkcióra is használni akarják, gondosan ügyelni kell arra, hogy a harmatpont hőmérsékletét a cső felülete ne érhesse el.

Rimat 150G

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anyagszükséglet: 10 kg/m2/ 1 cm

Bedolgozhatósági idő: 120–150 perc

Kiszerelés: 40 kg zsákban

*A Rimat 150G kiváló hővezetési tulajdonságai miatt alkalmas hűtő-fűtő falak és mennyezetek, valamint gipszkartonra rögzített fűtőelemek vakolására. Az alkalmazásról minden esetben kérje ki a hűtő-fűtő rendszer gyártójának véleményét!

Kapcsolódó termékkategóriák

Gépi anyagok

Gépi felhordású vakolat és glett termékek.

Alapozók

Különböző felületek előkészítésére, nedvszívóképességük kiegyenlítésére, tapadásfokozásra szolgáló termékek.

Készre kevert glettek

Felhasználásra kész, előre bekevert anyagok gipszkarton felületek hézagolására és különböző felületek végső simítására.

Alkalmazási útmutató