Rigips szárazvakolat

Rigips szárazvakolat

Tökéletesen sík felület gyorsan és egyszerűen

 

A szárazvakolat Rigips gipszkarton építőlemezekből készített, ragasztott falborítás, melyet főként esztétikai célból építenek. Kizárólag függőleges felületre és belmagassággal megegyező építőlemezekből készülhet. Szárazvakolat készítéséhez, a gipszkarton lapok felragasztásához speciális ragasztógipszet, a Rigips Rifix terméket ajánljuk. Az alapfelület megfelelő tapadása érdekében a nyers falfelületen alapozó (Rikombi Kontakt tapadóhíd) használata elengedhetetlen.

 

A szárazvakolat előnyei:

 

 • praktikus felhasználás: a Rigips lapok költségtakarékos építést biztosítanak beltéri falak szárazvakolataként,
 • gyorsabb munkavégzést tesz lehetővé, mint a hagyományos cementvakolat-készítés,
 • a helyiségek sokkal hamarabb használatba vehetőek (akár 48 óra után festhető),
 • jelentősen tisztább technológia, mint a hagyományos vakolás,
 • a szárazvakolással készült belső terek költségtakarékos megoldást jelentenek és kellemes komfortérzetet biztosítanak.

 

A SZÁRAZVAKOLAT KÉSZÍTÉSÉNEK FONTOS KRITÉRIUMAI

 

 • A szárazvakolat csak falra ragasztható, mennyezetre nem.
 • Szárazvakolatok készítéséhez a helyiség belmagasságánál kb. 20 mm-rel rövidebb, minimum 12,5 mm vastagságú gipszkarton lapokat használjunk. A lapok függőleges toldása nem megengedett!
 • Az alap felületi egyenetlenségének mértéke nem lehet 30 mm-nél több.
 • Vizes helyiségekben (pl.: fürdőszoba, uszoda) alkalmazásuk nem javasolt. Ennek oka, hogy a bejutó pára idővel gyengíti a gipszpogácsák tapadását.
 • A szárazvakolatot fogadó alapfelületnek szilárdnak, szennyeződés- és pormentesnek, valamint merevnek kell lennie, „élő” repedések nélkül.
 • Az alapfelületnek, a helyiség levegőjének, a gipszkartonlapnak és a Rifi x ragasztógipsznek is legalább +5°C hőmérsékletűnek kell lennie a munka és a kötési idő alatt is.
 • Az optimális ragasztási hőmérséklet +20°C.

 

Esztétikus, sima felületek kialakítása rövid idő alatt

 

Faljavítás vagy új falazat hagyományos vakolása után a száradási idő 1 hét is lehet. A felület simasága függ a felhordott anyagtól és a kivitelező szakértelmétől. Ezzel szemben a szárazvakolat felületi simaságát a gipszkartonlap adja, és a ragasztás után már 2 nap elteltével festhető és tapétázható.

 

Szárazvakolat kivitelezése csupán 2 nap alatt:


1. nap - alapfelület előkészítése: kaparás, vésés, alapozás (száradási idő 24 óra).
2. nap - Rifix ragasztógipsz pogácsák felhordása falra vagy a lapra, majd a lapok felhelyezése, síkba állítása. A kész felületet már csak hézagolni, valamint igénytől
függően glettelni kell a festés vagy tapétázás előtt.

 

Szárazvakolat ábra

Ha nagy a felületi egyenetlenség


Régi, repedezett falazat vagy új tégla, pórusbeton fal hagyományos vakolása nem csak sok időt és munkát vesz igénybe, de nagy mennyiségű vakoló anyagot is. A szárazvakolattal akár 3 cm síkbeli eltérést is ki tudunk egyenlíteni, megspórolva ezzel több mint 20 kg por állagú vakoló anyagot négyzetméterenként.

 

Megunta a régi csempézett falat?


Szárazvakolattal eltakarhatja a falat anélkül, hogy a csempeburkolatot teljes egészében le kellene vésnie. A felületen kimérjük a szárazvakolat ragasztási pontjait, és mindössze ezeken a helyeken kell a csempeburkolatot eltávolítani. Ezután a felületet a falazatnak megfelelően alapozni szükséges, és a fent bemutatott módon
készülhet a szárazvakolat. Fürdőszobába és vizes helyiségekbe szárazvakolat építése azonban tilos!

 

Építsen Rigips szárazvakolatot, mert:

 

 • költségtakarékos – kevesebb munka- és anyagszükséglet a hagyományos vakoláshoz képest,
 • tükörsima falakat eredményez,
 • időtakarékos megoldás,
 • tisztább technológia a hagyományos vakolással szemben,
 • kis helyigény – kevesebb helyet vesz el a szoba légteréből mint az épített szerkezetek,
 • helyiség-klimatizáló hatású – a gipszmag a párásabb időben beszívja a nedvességet, szárazabb levegő esetén pedig kiadja magából.

 

Szárazvakolat lakás

 

Kapcsolódó termékkategóriák

Gipszkartonok és építőlemezek

A Rigips gipszkartonok és építőlemezek széles palettáját kínálja. Az alábbiakban felhasználási terület szerinti csoportosításban mutatjuk be az építőlemezeket. A Rigips gipszkartonokat a Magyarországon épített gyárunkban állítjuk elő.

Ragasztók

Szárazvakolat és szárazpadló készítéséhez szükséges ragasztóanyagok.

Hézagolóanyagok

Gipszkarton szerkezetek illesztéseinek kitöltésére szolgáló gipszes anyagok a repedésmentesség, valamint hang- és tűzgátlás biztosításához.

Élvédők gipszkarton rendszerekhez

A tökéletes sarkok kialakításához elengedhetetlen az élvédők használata. A Rigips által forgalmazott valamennyi élvédő tartós és könnyen használható. Figyelünk arra, hogy széles termékválasztékunkkal a lehető legtöbb igényt kielégítsük.

Alapozók

Különböző felületek előkészítésére, nedvszívóképességük kiegyenlítésére, tapadásfokozásra szolgáló termékek.

Hézagerősítő szalagok

A gipszkaton szerkezetek gipsszel kitöltött hézagaiba helyezett erősítő szalagok megakadályozzák a repedések kialakulását.