A Rigipsről

1991-ben kezdtük meg tevékenységünket Magyarországon, a Rigips rendszert domináns márkatermékké fejlesztettük a magyar szárazépítési piacon. Azóta sok millió négyzetméter gipszkarton lapot és több százezer tonna gipszalapú porterméket szállítottunk hazánkba és exportországainkba egyaránt; meghonosítva ezzel egy Európában már több mint 50 éve működő népszerű szárazépítési technológiát. 2005 decemberétől a Saint-Gobain vállalatcsoport tagjává váltunk, majd 2008 szeptemberében megnyitottuk Magyarország első és azóta is egyetlen gipszkarton gyárát Halmajugrán, a Mátrában. Az itt előállított építőlemezek több ízben kiérdemelték a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet.

 Az alábbi kiemelt termékcsoportokat forgalmazzuk:

 • Rigips gipszkarton építőlemezek
 • Rigips gipszrost építőlemezek
 • Kézi vékony és vastag vakolatok, gépi vakolatok, szórható glettek
 • Válaszfal profil-tartószerkezetek
 • Akusztikus álmennyezeti építőlemezek
 • Kazettás álmennyezetek
 • Álmennyezeti fém tartószerkezetek
 • Rigips rögzítés technika

Termékek, legújabb fejlesztések

Magyarországon elsőként kezdtük meg a szárazépítési termékek forgalmazását, és a mai napig fő tevékenységi körünket a gipszkarton és rendszerei alkotják. Ezen kívül a kínálatában megtalálhatóak: gipsz alapú glettek és vakolatok, kazettás és akusztikus álmennyezetek, speciális tűzvédelmi és hűtő-fűtő rendszerek. A termékpaletta folyamatosan bővül a változó előírások és igények szerint.
Ezekre az igényekre reagálva fejlesztettük ki a Rigips Blue Acoustic hanggátló-tűzgátló-, Blue Acoustic 2.0 hanggátló-tűzgátló-impregnált-, és Activ' Air® levegőtisztító gipszkarton építőlemezeket.
A termékek a halmajugrai gyárunk és műszaki csapatunk által végzett fejlesztési munkák eredménye.
Partnereink, márkakereskedők, kivitelezők, vállalkozók, tervezők segítségével országszerte egyre több lakás épül és szépül termékeinkkel. A Magyarországon is megjelenő barkácsáruházak révén a szárazépítés gondolata még szélesebb körben jut el az önerőből építkezőkhöz is. Lakossági és szakmabeli felhasználók, valamint tervezők számára képzett szakemberek állnak rendelkezésre szaktanácsadással.

Márkaérték

A Rigips célja, hogy az innovatív tervezési megoldások, belsőépítészeti rendszerek számára ideális megoldásokat nyújtson.
Kiemelkedő eredményünknek tekintjük, hogy termékeink jelentős építészeti alkotásokban jelennek meg, illetve hogy különlegesen magas fokú igényekre nyújthatunk megoldást, mind esztétikai, akusztikai, tűzvédelmi és biztonsági, valamint sugárzás- és sterilitásvédelmi szempontoknak is megfelelve.
A fogyasztók hűsége és elégedettsége köszönhető az állandóan magas minőségnek és a teljes körű szakértői segítségnyújtásnak, amely nagyban megkönnyíti a tervezést és az alkalmazást.
Ezek a tényezők, valamint az, hogy a hazai piacon a szárazépítési termékek bevezetése a márkához kapcsolódik, biztosítja a Rigips piacvezető szerepét az ágazatban. A hazai piacon a fogyasztók – sok esetben – a márkával azonosítják az adott terméket, így számukra alternatíva nélküli választást jelent.

 

Az első és egyetlen gipszkarton gyár Magyarországon

2008 szeptemberében megnyitottuk Magyarország első és egyetlen gipszkarton gyárát a Mátrában, Halmajugrán, továbblépve ezzel importőri tevékenységünkön. A beruházáshoz a több mint 30 millió eurós tőkét, mintegy 10 milliárd forintot, a több mint 350 éves múlttal rendelkező francia Saint-Gobain Group (SGG) nyújtotta. A francia cég világelsőséget szerzett több építőanyag ipari termék, így a gipszkarton lap gyártásában is. Mivel Magyarországon természetes képződményként gipsz kőzet nem található, ezért a gyártás alapanyagaként a Mátrai Hőerőmű melléktermékéből előállított gipsz anyagot használjuk fel.

Az erőműben kéntelenítési folyamat során a gipszből a nehézfémek és az oldható sók kivonásával egy, a természetben található gipsznél is finomabb, magasabb minőségű gipszet hoznak létre. A kéntelenített és megtisztított gipsz ÉMI minősítéssel rendelkező építőipari termék. A Saint-Gobain vállalatcsoport a környezetvédelmet kiemelt szempontként kezeli, ezért az új gyárban a beruházás értékének jelentős részét környezetvédelmi megoldások, eszközök vásárlására fordította. Büszkék vagyunk rá, hogy a Magyarországon gyártott gipszkarton lapokkal már 2010-ben elnyertük a kitüntető Magyar Termék Nagydíj címet. 2012-re pedig a gyárunkban előállított összes Rigips gipszkarton építőlemez elnyerte ezt a kitüntető címet.

Melyek az új magyar gipszkarton gyár előnyei?

 • A gyár több mint 13 millió m2 gipszkarton lap gyártására alkalmas, amely a magyar piac jelentős gipszkarton lap igényét a külföldi gyáraktól való függőség nélkül tudja ellátni. A gyár termelésének majdnem 30 százalékát a cég exportra termeli.
 • Több mint 60 új munkaerő felvételével jelentősen hozzájárul a térség munkaerő-ellátottságához, a meglévő munkanélküliség csökkentéséhez. A műszakokat gépész-, és villamosmérnökök irányítják.
 • Az új munkatársak a világszínvonal biztosításához megfelelő szintű tréningeken és továbbképzéseken vesznek részt Magyarországon és külföldön egyaránt.
 • Növeli a település adóbevételeit.
 • Növeli a Mátrai Hőerőmű Zrt. bevételét.
 • A gyár megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, működése során főként a termelés szárítási fázisában keletkezett vízgőzt bocsátja ki. A gipszkarton lap másik alapanyagát, a kartonpapírt a Rigips importból szerzi be, amely környezetbarát, újrahasznosított papír. A gyártáshoz nincs szükség hazai faállomány felhasználásra.


Környezeti politika

A Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. RIGIPS divíziója elkötelezett abban, hogy halmajugrai telephelyén munkavállalói részére egészséges környezetet, biztonságos munkavégzési körülményeket biztosítson. A gipszkarton gyártási és forgalmazási tevékenységét úgy kívánja végezni, hogy az a mindenkori környezeti-, műszaki-, gazdasági feltételek között megvalósítható technológiákkal a lehető legkisebb környezeti igénybevételt és környezetterhelést idézze elő. Tevékenységünk és folyamataink során biztosítjuk környezetünk védelmét, a rendelkezésre álló erőforrások takarékos és hatékony felhasználását, a környezetszennyezés megelőzését.

ISO14001-tanusitvanyAz ISO 14001 szabvány követelményeinek megfelelő környezetközpontú irányítási rendszert bevezetjük, működtetjük és folyamatosan fejlesztjük, az ehhez szükséges tárgyi - és emberi erőforrásokat társaságunk tulajdonosai illetve felső vezetése biztosítja. Az általunk működtetett környezetközpontú irányítási rendszer valamennyi tevékenységünkre, termékünkre és szolgáltatásunkra kiterjed.

Környezeti politikánk keretet ad a környezeti céljaink megfogalmazásához, megvalósításához, illetve értékeléséhez. Környezeti teljesítményünket figyelemmel kísérjük és rendszeresen értékeljük, környezeti teljesítményünk folyamatos növelése érdekében célokat határozunk meg.

A vonatkozó környezetvédelmi megfelelési kötelezettségeket (jogszabályi és egyéb követelményeket) teljesítjük, melyet megkövetelünk mind munkavállalóinktól, mind beszállítóinktól és alvállalkozóinktól. A környezeti tényezőkkel kapcsolatos – vállalt – kötelezettségeket és célokat megvalósítjuk, melyekben valamennyi munkatársunk – aktívan – részt vesz. A termékeink teljes életciklusának környezeti hatásait elemezzük és ennek eredményét elérhetővé tesszük az érdekelt feleink számára.

A munkavállalók folyamatos képzésével biztosítjuk, hogy minden munkavállaló munkavégzése során hozzájárulhasson a környezet védelméhez és a negatív környezeti hatások megelőzéséhez, illetve a környezettudatos magatartás elsajátításához.

Biztosítjuk az érintett érdekelt felekkel az együttműködést, a nyitott és őszinte kommunikációt.

A tevékenységünk és folyamataink során fellépő veszélyek azonosításával és kockázatok értékelésével, valamint a kockázatok csökkentésére irányuló intézkedésekkel biztosítjuk a környezetterhelés minimalizálását.

Azoknál a munkafolyamatoknál, ahol környezeti ártalom lehetősége fent áll, ott elsősorban műszaki fejlesztéssel, ha ez nem megoldható, akkor szervezési intézkedésekkel gondoskodunk a munkavállalók és a környezet védelméről.

A gyártás során elsődlegesen a selejt csökkentésére, illetve a különböző alap- és segédanyagok hatékony felhasználására törekszünk, ezzel is elősegítve a kibocsátások (pl.: légszennyezés, vízszennyezés) és a keletkező hulladékok minimalizálását. A megfelelési kötelezettségeinknek eleget téve a kibocsátások rendszeres külső fél által történő vizsgálatával ellenőrizzük azok mértékét és megfelelését. A keletkező hulladékok hasznosítási lehetőségeinek rendszeres vizsgálatával és a hulladékok szelektív gyűjtésével, a hulladékokat legnagyobb arányban hasznosítjuk.

Beruházások, fejlesztések tervezésénél és megvalósításánál a környezetvédelmi szempontokat maximálisan figyelembe vesszük, illetve a környezetkímélő megoldások alkalmazását előnyben részesítjük.


Energetikai éves jelentés (2017)

Energetikai jelentés 2017

A mellékelt dokumentum az éves jelentés az elkészült havi jelentések alapján a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredményeket tartalmazza a 2017 -i évre vonatkozóan.

Tartalomból:

- Fogyasztási adatok
        Éves, energiahordozónkénti fogyasztási adatok változása
        Éves primerenergia fogyasztás
        Éves CO2 kibocsátás
        Energiamix
- Energiahatékonysági fejlesztések


Tekintse meg a magyarországi gyárról, gyártásról készült kisfilmünket! (2009)