Általános szerelési követelmények

A Rigips szerkezetek alkalmazásának feltételei

A Rigips termékei és rendszerei - ha kültéri alkalmasságukat kifejezetten nem jelöljük - beltéri felhasználásra javasoltak.

Statikai feltételek

Tekintettel arra, hogy a Rigips szárazépítő rendszerei nem teherhordó szerkezetek, az említett szerkezetek megterhelésére ideiglenesen, az épület teherhordó szerkezeteinek lehajlása vagy elmozdulása miatt sem kerülhet sor. A Rigips szerkezetek úgyszintén nem használhatók kiszellőző vagy merevítő szerkezetként.

Hőterhelési korlátok

A Rigips szárazépítési szerkezeteket csak olyan hőhatásoknak szabad kitenni, hogy felületi hőmérsékletük tartósan ne lépje túl a +50 °C-t.

Megengedett páraterhelés

 • RB, RF, Blue Acoustic, Habito gipszkarton építőlemezek
  Átlagos páratartalmú (max. 70% relatív páratartalmú) helyiségekben használhatók (beleértve a WC, folyosó vagy fűtetlen helyiségek tereit).
   
 • Impregnált építőlemezek: RBI, RFI, Blue Acoustic 2.0, Rigidur H gipszrost lapok, Glasroc F üvegszálerősítéses gipszlapok
  Magasabb páratartalmú, (max. 80% relatív páratartalmú) terekben is használhatók (fürdőszoba, zuhanyzó, közétkeztetési konyhák)
   
 • Habito H Hydro építőlemezek <90% páratartalmú helyeken is alkalmazható.
   
 • Glasroc H Ocean építőlemez – alkalmazható minden magas páratartalmú térben (>90%), szabályozott párakörnyezet esetén, beleértve uszodák, ipari mosodák és főzőkonyhák, de tartósan nem érheti víz.

•    Vizes helyiségekben a Rigips szerkezeteket impregnált építőlemezekből kell építeni.

•    Az installációs falakat 2x2 réteg gipszkarton borítással kell építeni. A vizes helyiség felé eső oldalon legalább a felső réteg borításnak impregnáltnak kell lennie.

•    Vizes helyiségek Rigips gipszkarton szerkezettel történő beépítésének feltétele a helyiség megfelelő szellőztetése.

•    Vizes vagy párával terhelt helyiségekben szárazvakolat nem készíthető.

•    Csempézésre kerülő előtétfalakat és installációs falakat 2 réteg építőlemezzel kell készíteni, amennyiben a borítás csak egy rétegű, akkor a függőleges profilok távolságát legalább 40 cm-re csökkenteni kell. Kivéve Glasroc H és Habito H Hydro lapok alkalmazása esetén.

•    Az impregnált lapok beépítése nem ajánlott uszoda, nagyüzemi konyha, üzemi mosdók, tartósan meleg (+50oC feletti) és/vagy tartósan párás (folyamatosan 80% feletti) helyiségekben. Erre csak és kizárólag a Glasroc H lapok megfelelőek.

•    Lakóépületek fürdőszobáiban a gipszkarton építőlemezeket a csapó víz (pl. zuhany) és a pangó nedvesség ellen védeni kell. Ehhez javasoljuk a kent szigetelést, a csempézést és a megfelelő festést.

•    A csempézésre kerülő gipszkarton felületet hézagolni nem kell, helyette a flexibilis csemperagasztóval kell a hézagokat kitölteni, majd a csempét felragasztani.

A Glasroc H Ocean építőlemez kivételével a  gipszkarton szerkezetek nedves helyiségekben való alkalmazásának feltétele, hogy a nap 24 órája alatt a magas páratartalom jelenléte időszakos legyen. A vízzel közvetlenül érintkező felületeket vízszigetelő bevonattal kell ellátni (a kerámia burkolat önmagában ezt a követelményt nem elégíti ki). Rigips szerkezet nedves alapszerkezetre nem építhető.

A Rigips építőlemezek megmunkálása

 1. A gipszkarton lapok vágása rendszerint késsel történik.
  1. Először a lap színét vágjuk be.
  2. A gipszkarton lapot a vágás helyén eltörjük.
  3. Ezt követően az ellenkező oldali kartonlapot is elvágjuk.
 2. A bonyolultabb vágásokhoz, például a derékszögű bevágások készítéséhez kézi, rókafarkú fűrészt használunk.
 3. A Rigips lapok éleinek pontosítása érdekében Vario élgyalut használunk.
 4. A felületi nyílásokat a Rigips lap vágására szolgáló dobozfúróval, lyukreszelővel vagy szúrófűrésszel vágjuk ki.
 5. A Rigidur gipszrost lapok, valamint a Glasroc F üvegszálerősítéses gipszlapok vágása kézi vagy elektromos fűrésszel történik. Elektromos fűrész használatakor porelszívót kell alkalmazni. A Habito építőlemezek és Glasroc H Ocean lapok méretre vágása szintén történhet kézi vagy elektromos fűrésszel.


További tartalmak:

Az épület készültségi foka

Szállítás, raktározás és anyagmozgatás az építkezésen

A Rigips építőlemezek rögzítése

Hézagolás, glettelés

Minőségi felületi glettelés Q1-Q4

A szerkezetek dilatációja

A tűzgátló szerkezetek különleges szerelési követelményei

A hangszigetelő szerkezetek különleges szerelési követelményei

Felületkezelés