Építőlemezekkel kapcsolatos hírek

GLASROC® X ÉPÍTŐLEMEZ BELTÉRI FELHASZNÁLÁSRA

CW 75 125 válaszfal

A Glasroc® X rendszer kültéri alkalmazásain túlmutatóan, mint például a homlokzati vázkitöltő falak, az A1 tűzvédelmi osztályú kültéri álmennyezetek, az építőlemez felhasználása beltérre is kiterjesztésre került.

 

A Blue Acoustic gipszkartonnal és Glasroc® X építőlemezzel készülő válaszfal tűzállósági határérték vizsgálata, valamint a hangszigetelési érték mérése az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft. laboratóriumaiban készültek.

Vizsgálati eredmények:

CW 75 /125 válaszfal 2 x (Blue Acoustic RF 12,5 + Glasroc® X 12,5) borítással, 75 mm Isover Akusto szigeteléssel

  • Súlyozott hangszigetelési érték: Rw = 56 dB
  • Tűzállósági határérték: EI 120 perc - 4 méter válaszfal magasságig
  • Tűzállósági határérték: EI 90 perc – 5 méter válaszfal magasságig
  • Tűzvédelmi osztálya: A1

 

f

Alkalmazott építőlemezek előnyös tulajdonságai:

 

  • A Glasroc® X építőlemez nem éghető, mégis erős és rugalmas. Tűzvédelmi osztálya A1, felületébe üvegszálháló került beágyazásra. Vízfelvétele minimális emiatt beépítése akár 90%-ot meghaladó páraterhelés esetén is megengedett. Az építőlemez rendkívül mérettartó, még páraváltozásnak kitett körülmények között is.
  • A Blue Acoustic gipszkarton kiváló megoldás a kis szerkezeti vastagsággal készülő magas hanggátlású és tűzgátlású válaszfal építéséhez. A Blue Acoustic lapok alkalmazásával biztosítható a megfelelő akusztikai kialakítás, azaz a helyiségek közötti áthallás minimalizálása.

 

CW 75 /125 válaszfal 2 x (Blue Acoustic RF 12,5 + Glasroc ® X 12,5) borítással, 75 mm Isover Akusto szigeteléssel – épületfizikai tulajdonságok

Glasroc X honlaphír_v3

Mi alapján történt a tűzgátló válaszfal magasságának kiterjesztése?

  • A vizsgálat 3 méter magas kemencében készült az ÉMI Szentendrei laboratóriumában. A táblázatban szereplő, kiterjesztett falmagasságokat a 2019-től életbe lépett MSZ EN 15254-3:2019 szabvány szerint határoztuk meg.
  • A szabvány értelmében legfeljebb 12 méter magasságig terjeszthető ki a válaszfal tűzgátlási teljesítménye abban az esetben, ha a legalább 3 méter magasságú minta szabványos (MSZ EN 1364-1 szerinti) bevizsgálása megtörtént, továbbá a szabványban meghatározott helyeken a profilvázon belső hőelemeket helyeztek el, és az ezeken mért hőmérséklet emelkedése a vizsgálat során nem haladja meg a 180°C-ot. Mivel a vizsgálati modell tartószerkezete 30 percig nem melegedett 180°C fölé ezért a 30 perces tűzállósági határértékig a válaszfal magassága akár 12 méterre is kiterjeszthető, de a válaszfal állékonysága miatt 7 méterben határoztuk meg a maximális falmagasságot.
  • Az MSZ EN 15254-3:2019 szabvány ≤ 2 m magassági kiterjesztést enged meg abban az esetben, ha a vizsgálat a túllépési idővel meghosszabbodott, és a szerkezet alakváltozása mindvégig a h/30 érték alatt maradt. EI 90 perces tűzállósági határérték esetén a válaszfal megengedett beépíthető falmagassága 5 méter, mivel a vizsgálat a 10 százalékos túllépési idővel meghosszabbodott, tehát a 99-ik percben a szerkezet alakváltozása, még 100 mm-en belül volt.
  • Továbbá a szabvány 1 méter magassági kiterjesztést enged meg, amennyiben a szerkezet alakváltozása a h/30 értéket nem haladja meg.  Az EI 120 perc tűzállósági határérték esetén 4 méter a megengedett falmagasság, mivel a vizsgálati modell alakváltozása 120 percig nem haladta meg a megengedett mértéket a 100 mm-t, de a modell 132 percen belül tönkrement (elérte a felmelegedési határállapotot), így nem volt meg a túllépési idő.   

Műszaki tanácsadás:

+36 20 364 4274
rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com