A MINŐSÍTÉSEK IGÉNYLÉSE

A MINŐSÍTÉSEK IGÉNYLÉSE

Minősítések igénylése

A minősítések igénylése RIGIPS® szerződéses partnerein keresztül történik a Kivitelezői nyilatkozat megküldésével.

A nyomtatványon minden adatot kötelezően ki kell tölteni. A minősített szerkezet megépítéséhez szükséges anyagok megvásárlását az azokat kiszolgáló kereskedő partnernek a nyomtatványon igazolnia kell. Amennyiben ez nem lehetséges (például mert a kivitelező a szükséges anyagokat több kereskedőtől szerezte be, így egy kereskedő nem tudja a vásárlást igazolni), úgy a kivitelezőnek a megvásárolt anyagokról számlát kell benyújtania.

A kitöltött nyomtatványt a rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com e-mail címre kérjük visszaküldeni. A Rigips® ezután a kérelmet elbírálja, ha szükségesnek ítéli, az építés helyszínén a szerkezetek megfelelő anyagokból és technológiával való megépítését ellenőrzi.

A minősítés kiadásának feltétele, hogy az alapvető rendszerelemek Rigips® által forgalmazott termékek legyenek:

 • Gipszkarton és gipszrost (RIGIDUR H) építőlemezek
 • Rigiprofil vagy Rigips® PROFI vázszerkezeti profilok
 • csavarok 
 • álmennyezetek és előtétfalak építéséhez szükséges egyéb tartozékok
 • hézagoló anyagok (gipszek és hézagerősítő szalagok)
 • szigetelő szivacscsíkok
 • a hőszigetelést a rendszerminősítésben előírtaknak megfelelően kell megválasztani.

A rendszerminősítés kiadásának további feltétele a Rigips® Kivitelezői kézikönyvben leírt technológia maradéktalan betartása.

Néhány fontosabb kritérium (a teljesség igénye nélkül):

 • válaszfalaknál, előtét- és aknafalaknál megfelelő profilméret és profiltávolság alkalmazása, álmennyezeteknél megfelelő függesztési távolság és profiltávolság alkalmazása
 • gipszkarton borítás elhelyezése (eltolás), a csavartávolságok betartása
 • minden gipszkarton borítóréteg teljes hézagkitöltése, a külső rétegnél hézagerősítő csík alkalmazása, csavarfejek elsimítása
 • szigetelőanyag roskadás-mentes elhelyezése stb.

Az általános, minden szerkezettípusra vonatkozó technológiai előírásokat a Kivitelezői kézikönyv 2. fejezete tartalmazza. Ezen túlmenően figyelembe kell venni az egyes szerkezet-típusokra vonatkozó, külön technológiai előírásokat, amelyeket a kézikönyv szerkezetenként külön fejezetben tartalmaz.

Amennyiben akár a felhasznált anyagok, akár az alkalmazott technológia nem felel meg a fent leírtaknak, a Rigips®-nek nem áll módjában a szerkezetekre vonatkozó minősítést kiadni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a minősítés kiadásának határideje az igénylés beérkezésétől számított 7 munkanap.
Az utólagos félreértések elkerülése érdekében, kérjük, a rendszerminősítés iránti igényt a kivitelezési munka elkezdésekor jelezni a Rigips® területileg illetékes képviselőjének! A képviselők elérhetőségei kapcsolat oldalunkon megtalálhatók.