Esztétika

Esztétika

Esztétika

A belsőépítészet fontossága az elmúlt időszakban megnövekedett. A belső tér szépsége és hasznossága közötti jó egyensúly jótékonyan befolyásolja azt, hogy hogyan érzi magát otthon vagy a munkahelyén.

Gipszkarton falak esztétikus kialakítása

A színek, a fények, a textúrák és a formák megfelelő választása minden épület esetében előnyös lehet – az egészség, a jólét és a termelékenység javulását eredményezheti. Az esztétikai tervezésbe való kis befektetés rengeteg pozitívummal járhat a lakók számára. Fontos, hogy olyan beltéri környezetet alakítsunk ki, amely vonzza az embereket, stimulálja érzékeket, és bizonyos területeken, mint például az egészségügy, eltereli a figyelmet a negatív tényezőkről.

Az akusztikai megoldások – mint például a Rigips akusztikus mennyezeti termékek és az ívelt mennyezet- és válaszfalrendszerek – segítségével olyan környezetet hozhatunk létre, amely nemcsak esztétikailag kiváló, hanem kedvezően hat a hangulatra is…

Sadrokartón a estetika priestorov

Az esztétika hatása

A tervezési szakirodalomban sok kutatás foglalkozik különböző épülettípusokkal és funkciókkal. Ezek bemutatják, hogy a beltéri környezet minősége hogyan befolyásolja a lakók egészségét, jólétét és teljesítményét, és gyakran igazolják, hogy a beltéri környezet javításának előnyeit.

Tökéletes gipszkarton falak

A gipszfelület kiváló alap festés, mázolás és tapétázás számára – a végső igények ismeretében azonban fontos a szakszerű kivitelezés és a megfelelő előkezelés. Attól függően, hogy a felület milyen burkolatot fog kapni, a Rigips gipszkarton és gipszrost szerkezetek véglegesített felületei négy minőségi osztályba sorolhatók:

  • Q1 – alap hézagolás - mindennemű optikai követelmény nélkül
  • Q2 – normál glettelés - általános követelmény
  • Q3 – speciális glettelés - magasabb minőségi követelmény
  • Q4 – különleges glettelés - a végleges felületre vonatkozó legmagasabb minőségi követelmény

Hajlítható gipszkarton lapok

A gipszkarton lehetővé teszi a belső tér esztétikus kialakítását, kifejezetten a hajlítható lapok, amelyekkel íves falakat és mennyezeteket alakíthatunk ki. Az egyenes falak éles, határozott vonalakat képeznek, és egyszerű velük bánni, de az íves falak különlegesek: energiát és lendületet visznek a helyiségbe.

Szín és textúra használata

A szín segít az információ közvetítésében és a térbeli eligazodásban. A látássérülteknek is hasznosak lehetnek azok az épületelemek, amelyek árnyalatokat vagy árnyékokat hoznak létre. Sok látássérült ember képes érzékelni egy bizonyos mértékű kontrasztot a általános megvilágításban, ezért előnyös, ha a falakon és a padlón változatos fényvisszaverődés van. Általában elég, ha a szomszédos felületek fényvisszaverési értékei 20-30%-ban különböznek egymástól, hogy a legtöbb ember jobban megismerje a környezetet.

A megfelelő világítás eléréséhez nagy fényvisszaverő képességű anyagokra van szükség. Ha nem így van, akkor a felület - és így a tér is - sötét maradhat, még nagy teljesítményű fényforrás alkalmazása esetén is. A 70%-os vagy annál nagyobb fényvisszaverő képességű mennyezeti lapok használata jó megoldás lehet a fényerő növelésére a térben.

Mennyezeti kazetták fényvisszaverési értékei

A mennyezeti kazetták típusa Érték
Gyptone BASE 31 82%
Gyptone POINT 11 75%
Gyptone POINT 12 75%
Gyptone QUATTRO 20 70 - 75%
Gyptone QUATTRO 22 70 - 75%
Gyptone QUATTRO 50 70 - 75%
Gyptone QUATTRO 70 70%
Gyptone LINE 4  70%
Gyptone SIXTO 60 70%