Gyakran ismételt kérdések

ÁLTALÁNOS KÉRDÉS

 

Mi a különbség az UD és UW profilok között?

Az U és C jelölés a profil keresztmetszeti alakjára utal. A profilok betűjelzésében szereplő W jelölés a német Wand szóból (jelentése: fal) ered, tehát azokat a profilokat jelöljük így (UW, CW), amelyek a válaszfal építéséhez alkalmazhatóak. A D betűvel jelzett profilok jelölésüket szintén a németből vett Decke (jelentése: mennyezet) szóból származik, tehát az álmennyezet vázszerkezeti profiljait jelöljük ezekkel a betűkkel (CD, UD). A többféle elnevezés azért lehetséges; mert az UD-profilt alkalmazzuk álmennyezetek és előtétfalak építésénél is.

Álpadlót szeretnék építeni, milyen megoldásokat kínál Rigips?

A Rigips kínálatában álpadló rendszer nincs.

Szárazvakolattal vagy gipszes alapú glettel a fal még légáteresztő marad?

A köztudatban szereplő „lélegző fal” kifejezés szakmailag helytelen. A légáteresztés kifejezést jellemzően a nyílászárók esetében vizsgálják, és az épületgépészet alkalmazza légtechnikai területeken. A hagyományos épületszerkezeti elemek közül a térelhatárolókkal szemben – értsd falak, födémek, tetők stb. – általános elvárás a légzárás. A legfontosabb kérdést e problémakörön belül a páraáteresztés jelenti, a szerkezetek lehetnek nyitottak vagy zártak páratechnikai értelemben. Nevezetesen, hogy a bezárt terekben keletkező páramennyiség képes-e zavarmentesen távozni. A lakótér levegőjének páratartalma 97-98%-ban a szellőző levegővel távozik, a maradék 2-3 % szabad átjutását a falszerkezeten biztosítani kell. Erre azért van szükség, mert ha ezt meggátoljuk, párafeldúsulás lesz a szerkezetben, ami egy idő után nedvesedést, penészesedést is eredményezhet. Ezt kell tehát elkerülni a jól megkonstruált falszerkezetekkel. A gipszes alapú anyagok, így vakolatok, glettek és a gipszkarton építőlemezek páraáteresztési értéke, azaz µ (mű) értéke 10. A nedvesedő fal glettelésével külön kérdés foglalkozik.

Az ajtótok feletti UW-profilt szükséges-e rögzíteni?

Amennyiben a válaszfal építésével egyidőben bekerül az ajtótok, a felette lévő UW-profilt nem rögzítjük. Amennyiben az ajtótok csak utólag kerül beépítésre, úgy az UW-profilt felfelé hajtva rögzítjük.

Mit jelent a Q1,Q2,Q3,Q4 a kiírásban?

A szárazépítési munkák egyik fontos minőségi követelménye, hogy a hézagolt felület kellően sík, sima és egyenletes kivitelben készüljön. Az elkészült felület vizsgálatáról a DIN 18202 és az ÖNORM B 2206 szabványok rendelkeznek, valamint utalást találhatunk erre vonatkozóan az MSZ 7658-2:1982 sz. szabvány (Építőipari tűrések) rendelkezéseiben is.: Q1 – alap glettelés – mindennemű optikai követelmény nélkül Q2 – normál glettelés – általános követelmény Q3 – speciális glettelés – magasabb minőségi követelmény Q4 – különleges glettelés – a véglegesített felületre vonatkozó legmagasabb minőségi követelmény.

Mi a tűzgátló gipszkarton tűzállósága?

A tűzgátló gipszkartonnak önmagában tűzállósági határértéke nincs. A gipszkarton építőlemezek önállóan nem állják meg a helyüket a tűzgátlásban, szerelt szerkezetek burkolataként, tehát szerkezetben minősítve vizsgálható és dokumentálható a tűzgátlási értékük. A tűzgátlási igénynek megfelelő szerkezetekről és ezek pontos rétegrendjéről a mindenkori minősítéseink adnak tájékoztatást, további információkat talál honlapunk vonatkozó részein.

Milyen kémhatásúak a Rimano termékek?

A Rimano termékek PH értéke 6-7 között van, tehát semleges kémhatásúak.

Mitől penészedik a falam?

A penészedés annak a jele, hogy a szerkezetben hőhíd van, ráadásul a hőmérséklet a fal belső felületén olyan alacsony, hogy ott csapódik le a pára. A probléma megnyugtató és végleges megoldása mindenképpen a hőszigetelés megtervezése és átépítése. Ha az ún. „harmatpontot” (az a hőmérséklet, amelynél  a pára kicsapódik a levegőből) kijjebb visszük, hogy a pára a falban, vagy - jobb esetben- azon kívül csapódjon le, a penészedés megszűnik. A belső oldali hőszigetelés csak ront a helyzeten, mivel ezzel a harmatpont még inkább a helyiség belseje felé tolódik. Amennyiben a penészedő helyiség fürdőszoba vagy más páradús helyiség, akkor az tovább fokozza a problémát. A megfelelő hőszigetelés kialakításáig több módon védekezhet a komoly egészségügyi problémát okozó penészedés ellen: penészgátló felületbevonattal, gyakori szellőztetéssel, esetleg ventillátor használatával, amely a falon lecsapódó párát leszárítja, így nem kezd el penészedni, bár ez utóbbi megoldás igen költséges.

Mit csináljak a gipszkarton hulladékkal?

A gipszkarton hulladék egészségre ártalmatlan, nem veszélyes hulladék. Építési hulladéknak kell kezelni. A bontott, vagy az építésből származó vágási hulladékból képződő gipszkarton technológiailag újrafeldolgozható a gipszkarton gyárakban, de sajnos jelenleg Magyarországon a begyűjtése még nem megoldott.

Gipszkarton kültéri felhasználása megengedett?

A gipszkarton építőlemezeket kültéri felhasználásra nem ajánljuk, még hőszigetelés alá sem. Kültérbe a Rigidur H gipszrostlap alkalmas, de kizárólag az időjárás hatásaitól védetten. A közvetlen csapadéktól, napsütéstő óvni kell. Homlokzati hőszigetelő rendszer alá abban az esetben építhető be, ha a hőszigetelő rendszer 1-2 napon belül a felületre kerül, de addig is védeni kell az esetleges csapadéktól. Kültéri álmennyezeti beépítés esetén párazáró festéssel használható.

Hogyan kell kicsomagolni a gipszkartonlapot (leszedni róla a papírt)?

NEM kell leszedni a papírt, mert ez a gipszkarton építőlemez végleges felülete, amely beépítés és hézagképzés után festhető és tapétázható.

Meszelni lehet-e a gipszkartont?

Nem javasolt. A gipszkartont festeni vizes hígítású (diszperziós) festékkel javasoljuk, amely lég- és páraáteresztő. Nem felelnek meg az ásványi alapú festékek (mész, vízüveg, vagy szilikátok). Szilikátos diszperziós festékek csak akkor alkalmazhatók, ha gyártójuk garantálja azok megfelelőségét gipsz alapú lapokhoz, és alkalmazásukhoz pontos utasításokat közöl. Amennyiben ezeknek a festékeknek valamiféle egyéb hasznos tulajdonsággal is rendelkezniük kell (pl. lemosható festék), ezeket a tulajdonságokat a gyártónak is garantálnia kell. Figyelje és kövesse a festék- és tapétaragasztó gyártók és forgalmazók használati utasításait.

Gipszkartonozni szeretnék, de még sosem csináltam

Rigips igyekszik minden támogatást megadni a magánépítkezőknek is. Mindenek előtt mérje fel az építendő szerkezetekkel szemben támasztott igényeket. Amennyiben speciális beépítésekre van szükség az Ön otthonában -mint például tűzgátló, magasfokú hanggátló - , úgy ne vállaljon felesleges kockázatot, bízza szakemberre. Ha beépítéseinek főképp esztétikai célja van, és úgy érzi, megvan Önben a szükséges kézügyesség és fantázia, akkor segédleteink alkalmazásával kialakíthatja otthona belsőjét elképzelése szerint. Kiadványaink között megtalálja Csináld magad! kézikönyvünket, amely érthetően, lépésről-lépésre képekkel illusztrálva mutatja be az építési folyamatokat, valamint honlapunkon is megtalálja ezeket az információkat. Ha ezek után is elakad a munkában, hívja vagy írjon szaktanácsadóinknak +36 1 296 0534, rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com), akik készséggel segítenek Önnek.

Meszelt felületre lehet-e Rimano 0-3 -as glettelőgipszet glettelni?

Nem, meszes glettet kell alkalmazni.

 

RENDSZERSZAVATOSSÁG, MINŐSÍTÉS

 

Hogyan jutok minősítéshez?

Meg kell különböztetni, hogy az építési termékre önmagában kell a minőségtanúsítás, vagy szerkezeti minősítésre van szükség. A Rigips által forgalmazott termékek CE jellel kerülnek forgalomba, amely egyben minőségtanúsítás is. A termékek megfelelőségi igazolására a teljesítménynyilatkozat szolgál, mely letölthető honlapunkról. Rendszerminősítés igénylése a Rigips szerződéses partnerein keresztül történik a Kivitelezői nyilatkozat megküldésével. A nyilatkozatban dokumentálásra kerül a beépítés minden adata, amelyet a kivitelező cég képviselője aláír és átadja kereskedőjének, ahol a Rigips anyagokat megvásárolta. A nyilatkozatot a kereskedő cég is megerősíti, ezután megküldi Rigips műszaki osztály részére. A Kivitelezői nyilatkozat kitöltése nem jelenti az igényelt minősítés automatikus kiadását, Rigips fenntartja a jogot, hogy képviselője által ellenőrizze a megadott adatok valódiságát. Bővebb információ: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com

 

ÉPÍTÉSI KÉRDÉS

 

Flexszel vagy körfűrésszel lehet-e vágni a gipszkartont?

Nem javasolt, mert a fűrészlapot tönkreteszi és nagy port csinál. Elegendő a kartonozókés (más néven sniccer) használata.

Műgyanta, illetve műgyanta tartalmú anyagok felvihetők-e gipszkartonra?

Nem javasoljuk, mivel műgyanta zsugorodik, és leszedheti a papírborítást.

Tetősík ablakok burkolásánál mi a szabály?

Az ablak felső résznél vízszintesen, alsó részénél függőlegesen, oldalirányban pedig derékszögben csatlakozzunk a ferde gipszkarton síkhoz.

Szárazvakolat ragasztásnál miért kell alul és felül hézagot hagynunk?

A ragasztógipsz egyenletes kiszáradásához biztosítanunk kell, hogy a levegő körbejárja a szerkezetet. A "szellőztető" hézagokat a 24 óra kötési idő elteltével elgletteljük.

Mi a megfelelő hézagolási módszer a Glasroc F és Glasroc F Riflex építőlemezek szerelése esetén?

Hézagoló anyagként Vario termék ajánlott. A hézagolásnál hézagerősítő szalagot nem kell használni.

Glasroc H Ocean festése előtt milyen hézagoló anyagot használjunk?

A festésre szánt felületek hézagolása Vario H hézagoló és glettelő anyaggal, valamint üvegszálas hézagerősítő szalaggal történik.

A gipszkarton bordákat gyorsdarabolóval kell-e szabni?

A Rigiprofil 0.6 mm vastag horganyzott acéllemezből készült, amelyet csak lemezollóval szabad vágni. A magas fordulatú gép a horganyzást leégeti a vágás környezetében, ami korrodálódáshoz vezet.

Válaszfalat vagy álmennyezetet 9.5 mm vastag gipszkarton építőlemezből építhetek-e?

Nem, a 9.5 mm vastag gipszkarton önmagában csak hobbi felhasználásra (dobozolás, installációk) alkalmas. Gipszkarton szerkezetek építésénél csak 2 rétegben használható.

Tetőtér-beépítés középmagas épületekben (13,65 alsó padlómagasság) lehetséges?

A középmagas épületekre már szigorúbb tűzvédelmi előírások vonatkoznak. Így valóban körültekintően kell megválasztani a beépítendő anyagokat és szerkezetet. A Rigips megoldásai között található olyan burkolat, amely etekintetben korlátozás nélkül alkalmazható, tűzállósági határértéke EI 60 perc.

Régi vakolatra lehet-e gipszkarton ragasztani (szárazvakolat)?

Szárazvakolatot csak a nyers falazathoz javasolt ragasztani. A meglévő vakolatok vagy burkolatokhoz való tapadás, illetve azok hordképessége nem garantálhatóan megfelelő felület. Tipp: a gipszpogácsák helyét rajzoljuk fel a falra, majd csak a ragasztógipsszel érintkező részeken véssük meg a felületet a nyers falazatig. Ezeket a részeket a felületnek megfelelően alapozzuk, így már felragasztható a szárazvakolat. (Természetesen a szárazvakolat építésére vonatkozó egyéb szabályok betartása itt is szükséges!)

Gipszkarton szerkezetek alkalmazása javasolt kályha, kémény, egyéb magas hőkibocsátású környezetben?

A gipszkarton lapok minden típusa A2 nem éghető csoportba tartozik. Tehát nem kap lángra. Viszont a lapok felületi hőmérséklete nem érheti el tartósan az 50°C-ot. Ezért minimálisan 5 cm-es távolságot tartsunk, mivel a nagyfokú meleg kipárologtatja a gipszmagban lévő nedvességet és emiatt az idővel elporlik.

Milyen festéket használjunk Glasroc H Ocean esetében?

Végső bevonatként alkalmas minden, a nedves helyiségekbe ajánlott, vízbázisú diszperziós festék.

Elő kell fúrni a gipszkarton csavaroknak?

Nem, olyan trombitanyakú csavart használunk, amely (a megfelelő gép használatával) saját magát behajtja az acélbordába. Szakembereknek csavarbehajtót javaslunk, magánépítkezőknek a fúróhoz csatlakoztatható Marathon behajtót.

Mi a teendő födémlehajlás esetén válaszfalak építésénél?

A várható födémlehajlás mértékének megfelelően kell a válaszfalak mennyezeti födémhez való csatlakozását kialakítani: Maximum 20 mm födémlehajlás esetén UW-profil beépítésével, de speciális csúszófödém csomóponti kialakítással csatlakozunk a födémhez. 20 és 40 mm közötti födémlehajlásánál már UW MAX profil beépítése szükséges, amelynek 70 mm a szárhosszúsága. 40 mm-nél nagyobb várható födémlehajlás esetében egyedileg kell a csomópontot tervezni.

Fürdőszobába alkalmazható gipszkarton építőlemez?

Igen, az (impregnált) RBI típusú zöld színű gipszkarton építőlemez. Ahol még a víz is érheti (pl: zuhanyzó, fürdőkád) vízzárásról is kell gondoskodni (kenhető szigetelés). Az RBI típusú gipszkarton CSAK párazáró és nem vízzáró/vízálló karton!

Vályogfalra szárazvakolat készíthető?

Nem javasoljuk, mivel a vályog állapota nehezen mérhető fel, ezért nem biztosítható a megfelelő tapadás és hordképesség. Szabadon álló előtétfal építésével ajánljuk kialakítani a burkolatot.

Nedvesedik a falam, glettelhete a felületre, vagy gipszkartonnal eltakarhatom?

Mindenek előtt a fal vizesedésének okát kell megszüntetni. Amennyiben ez megtörtént, a fal kiszáradását követően vakolhatunk, glettelhetünk gipsz alapú anyagokkal a felületre, illetve építhetünk elé gipszkarton szerkezetet. Amennyiben a fal vizesedése már megszüntetett, de a falazat nagyon nedves, érdemes úgynevezett kiszárító vakolatrendszert felvinni a felületre (általában szilikát alapú), javasoljuk a Saint-Gobain Weber termékek alkalmazását. (további információ https://www.hu.weber/)

Glasroc H Ocean esetében milyen alapozót használjak a csempézést megelőzően?

A Glasroc H Ocean színoldala alapozóréteggel van ellátva, így a kerámiaburkolat felragasztása előtt alapozás nem szükséges.

Igaz-e, hogy a Vario hézagoló gipsz alkalmazása esetén nem szükséges hézagerősítő szalagot használni?

Ez csak abban az esetben igaz, ha a hézagolandó gipszkarton lapok Vario típusú élképzéssel készültek. Ez papírral bevont lekerekített élképzést jelent. A Rigips kínálatában található gipszkarton építőlemezek élképzése PRO, azaz papírral bevont elvékonyodó élképzést jelent. Ezeknél minden esetben hézagerősítő szalag alkalmazása szükséges.

Álmennyezeteknél mi a maximális függesztési távolság?

Akár gipszkarton építőlemez, akár kazettás álmennyezetet építünk, mindig a szerkezetet tartó födém minősége határozza meg a függesztési távolságokat. Az egyes álmennyezeti típusoknál megadjuk az ajánlott távolságokat. (gipszkarton álmennyezetteknél maximum 1000 mm, kazettás álmennyezetnél maximum 1200 mm).

Hogyan kell csempézni gipszkarton szerkezetekre?

Kizárólag szerelt szerkezetre lehet kerámiaburkolatot tenni, szárazvakolatra nem. A csempeburkolat súlya plusz terhelés jelent a gipszkarton szerkezetnek, ezért azt meg kell erősíteni. Vagy kétrétegű gipszkartonnal burkolt falra csempézünk, vagy egyrétegű karton esetén 40 cm-re sűrítjük a profilokat. A burkolatok felső rétege impregnált gipszkarton (RBI), vagy ha van tűzgátlási elvárás is, tűzgátló impregnált (RFI) karton. Az impregnálás nem vízállóságot jelent, hanem a fürdőszoba adta rövid ideig tartó, magas páratartalomnak való ellenállást. Ezért az impregnált gipszkartont is folyékony fóliával védjük azokon a helyeken, ahol fröccsenő víz érheti (zuhanyzó, kád környéke). A csempeburkolat alatt nem hézagoljuk a gipszkartont, a burkolat ragasztása flexibilis ragasztóval történik. A szerelt szerkezetre ragasztható kerámiaburkolat maximális mérete 300x300x7 mm lehet.

Ragasztott gipszkarton építőlemezt (szárazvakolatot) fölfelé lehet toldani?

Szárazvakolatot csak a belmagasságnak megfelelő méretű gipszkartonból készíthetünk, a toldás itt nem megengedett.

UA-profil rögzítése aljzatba.

A merevítő UA-profilok rögzítése csak és kizárólag a szilárd födémhez történhet, csomópontonként 1 db L-rögzítővel és 4 db csavarral.

Hogyan készül a kerámiaburkolattal ellátott felületeken a Glasroc H Ocean lapok hézagolása?

Kerámiaburkolat esetén, a Glasroc H Ocean lapok hézagolása és a csavarfejek glettelése flexibilis csemperagasztóval készül (pl. Weber for flex), így egy termékkel megoldható a hézagolás és a csemperagasztás.

Miért kell hézagerősítő szalagot használni?

Azért mert a gipsz önmagában repedezik, töredezik. A repedésgátló szalag feladata szinte ugyanaz, mint a vasgerendában a vasalásnak.

Hány cm a maximális távolság a födémtől függesztett álmennyezetnél?

A Rigips által forgalmazott függesztőszárak 3,5 cm-től akár 300 cm hosszúságig különböző méretekben kaphatóak és akár toldhatóak is, ezért a függesztés 4 méterig megengedett. Efölötti függesztési igény esetén egyedi függesztő használata szükséges.

Csempeburkolat alá hogyan kell hézagolni a gipszkarton lapokat?

A csempézés alatti felső réteget nem ajánlott hézagolni, a csempeburkolat ragasztására alkalmazott flexibilis ragasztó kitölti a gipszkarton hézagait.

Padlófűtéses helyiségben szeretnék válaszfalat építeni, de nem tudom hol mennek a csövek. Hogyan rögzítsem az alsó UW-profilt?

A válaszfalak vázszerkezetének alsó UW-profiljának nincs teherhordó szerepe, csak és kizárólag a függőleges CW-profilok sínként való megvezetését, valamint azok kidőlés elleni védelmét szolgálják. Ezért nem szükséges a dübelezéssel való rögzítése, megfelelően rögzíthető ragasztással is. Kizárólag az alsó UW-profilokat szabad ragasztani! A Rigips kínálatban erre nincs megfelelő termék, keresse a fém és a padlónak megfelelő anyag rögzítésére alkalmas ragasztót a ragasztógyártóknál.

Kettő vagy több rétegű gipszkarton borítás esetén hogyan kell hézagolni?

A hézagkitöltést minden rétegnél el kell végezni, viszont hézagerősítő szalag elhelyezése kizárólag a legkülső réteg hézagaiban szükséges. Leggyakrabban alkalmazott hézagoló anyagok a Super és a Vario, tűzgátló szerkezeteknél csak utóbbit javasoljuk. Hézagerősítőként normál igénybevételű helyiség esetén üvegfátyol szalag, erősebb igénybevételnél (pl. tetőterek) papír hézagerősítő szalag javasolt.

Mikor, milyen hézagerősítő szalagot használjak?

Normál igénybevételnél üvegfátyol szalag, fokozott igénybevétel esetén (tetőtér) papírszalag használata ajánlott.

Álmennyezet készítésénél szükséges-e párazáró fólia beépítése?

Amennyiben a készített álmennyezet és az abban elhelyezett szigetelőanyag esztétikai és akusztikai célokat szolgál, tehát nem változtattunk az épületszerkezet hőtechnikáján, úgy a fólia beépítése nem szükséges. Hőszigeteléssel és párazárással kapcsolatos kérdései esetén, javasoljuk, keressen fel szakembert.

Csempeburkolat alá milyen glettanyagot használjak?

Rimano 6-30, minimális rétegvastagság 10 mm.

Hűtő-fűtő rendszer vakolható-e Rigips termékkel?

Igen, a Rimat 150 G-t ajánljuk falfűtési rendszerhez vakolatként beltérben, szokásos páratartalom mellett (Besorolási osztály W3), beleértve lakások fürdőszobájában is.

Hézagolhatok-e belső téri nagyszilárdságú glettelőgipsszel?

Nem, a beltéri nagyszilárdságú glettelőgipsz a gipszkarton, illetve vakolt felület simítására alkalmas, de gipszkarton lapok hézagolására nem. Hézagolásra Super vagy Vario hézagoló anyagot ajánlunk, amely rugalmassága miatt hozzájárul a gipszkarton építőlemezek illesztéseinek repedésmentességéhez.

Mikor a tapétát bontom a gipszkarton falról, hogyan érem el, hogy a gipszkarton lap papírja ne sérüljön, ne ázzon el?

A tapéta felragasztása előtt javasolt olyan alapozó használata, amely egy filmréteget képez a gipszkartonon. Így áztatásnál megakadályozza a papír leázását, leválását. Kövesse a tapéta- vagy azok ragasztóinak gyártójának útmutatását.

Ha gipszkartonlap téglafalhoz csatlakozik, milyen repedésgátló szalagot kell használni?

Semmilyet, mivel a gipszkarton szerkezet idegen szerkezettel - az eltérő szerkezeti mozgások és hőtágulások miatt - nem glettelhető össze. Ha a gipszkarton szerkezet idegen szerkezettel találkozik, mesterséges irányított repedést kell létrehoznunk, amelyet kötés után akrillal húzunk ki. Ezzel egyenértékű megoldás, ha a gipszkartont nem ütköztetjük, és a hézagot teljes egészében rugalmas akril anyaggal töltjük ki.

Tetőtér-beépítésnél 10 cm vastag szigetelés elég-e?

Szakszerű szigeteléssel kapcsolatban keressen fel szakembert. Ajánlásunk szerint tűzgátlás esetén minimum 100+50 mm vastagságban kell szigetelőanyagot elhelyezni. Tapasztalatunk szerint a megfelelő hőszigetelő érték eléréséhez ettől többet szoktak betervezni.

Mik a szárazvakolat készítésének főbb szabályai?

Csak beltéri függőleges felületre készíthető szárazvakolat, mennyezetre nem! 5 °C alatt nem javasolt a kivitelezés, ideális hőmérséklet a 20 °C. Ez nem csak a levegő hőmérsékletét jelenti, hanem a felületekét is! Belmagasságnak megfelelő méretű táblát kell felhasználni, a lapok függőleges irányú toldása szigorúan tilos! Rifix ragasztógipszet használunk a ragasztáshoz, anyagszükséglet 4 kg/m2. A ragasztógipszet pogácsákban hordjuk fel a falra, kb. 35x60 cm hálóban. A ragasztópogácsák vastagsága összenyomott állapotban 1-5 cm lehet, optimális vastagság 2 cm. Vakolatra, porózus felületre a ragasztópogácsák helyén előbb fészekvéséssel előkészítjük, majd így csatlakozunk a nyers falhoz. Betonfelületet nedvesíteni tilos, a felületet alapozni, Rikombi-Kontakt kőtőhíddal szükséges. Nagyon nedvszívó felület (pl. Ytong) alapozása Rikombi-Grunddal történik.

Íves szerkezetek hézagolása hogyan történik?

Az íves szerkezetekhez Glasroc F Riflex 6 mm vastagságú lapjai ajánlottak, mivel azok szárazon hajlíthatóak. Ezt a laptípust nem fózoljuk, ezért az építésnél kb. 0,5 centiméternyi rést hagyunk a lapok között a hézagolóanyagnak. Tipp: A lapok felülete különösen nagy simaságú, ezért alapozással készítjük elő a felületet az éleknél is. Hézagoláshoz Super vagy Vario gipszet alkalmazunk üvegfátyol szalaggal.

Gipszkarton vagy gipszes glett meszelhető?

A tiszta mész és a gipsz kémiai reakcióba lépnek egymással, ami a felület károsodását eredményezheti. Némely enyhén meszes festék ennek ellenére felhordható a gipszkarton vagy gipszes anyaggal glettelt felületre, de  az alkalmazhatóság függ a festék mésztartalmától. Ilyen festék használata előtt mindenképpen érdemes kikérni a festékgyártó véleményét.

Gipszkarton burkolat papírborításának sérülése esetén mi a teendő?

Maximum a felület 10 %-ának papírleválása esetén a felület gletteléssel javítható. Azonban, ha a sérülés mértéke ettől nagyobb, úgy javaslunk egy újabb gipszkarton réteg felcsavarozását.

Útban van a csavarfej

Ajtótok beépítéshez alkalmazott UA-profil és L-rögzítő kapcsolatát biztosító metrikus csavar feje eltart a profil síkjától, ez bizonyos faajtótokoknál okoz problémát, mert azok teljesen illeszkednek az UA-profilhoz. Ebben az esetben a fa tokba ki kell vésni a csavarfej helyét. Fém tokoknál ez a probléma nem merül fel, mert eltart a profiltól.

Tetőtérben a lécvázat milyen csavarokkal rögzítsük a szarufákhoz?

Ugyan elterjedt a lécvázra való építés, de a Rigips rendszerekhez fém profilvázra való építést javaslunk. Ez méret- és formatartó, valamint az élettartam is hosszabb a faszerkezetnél. Amennyiben mindenképpen falécre akarjuk a burkolatot elkészíteni, úgy azt ne közvetlenül a szarufához rögzítsük, hanem állítható kengyelbe helyezzük el, amelynek feladata a külső szélnyomás levezetése, a gyors és pontos síkbaállítás, valamint a szarufa alatt elvezetett keresztirányú szigetelés elnyelése, ezáltal a szarufák okozta hőhíd kiküszöbölése.

Milyen vastagon kell a ragasztógipszet a gipszkarton alá tenni?

Az az optimális, ha a gipszpogácsa összenyomott állapotában 2 cm vastag. Maximum 5 cm megfelelő (összenyomott állapotában).

Mi a megfelelő hézagolási módszer Rigidur gipszrost építőlemezek szerelése esetén?

Hézagoló anyagként Rigidur Vario termék ajánlott. A hézagolásnál hézagerősítő szalagot nem kell használni.

Hogyan hőszigeteljem a homlokzati falak belső oldalát?

Alapvető  szabály, hogy az épületet hőszigetelni kívül kell, belül tilos. Vannak azonban olyan épületek (például műemléki homlokzatok), amelyeknél a külső hőszigetelés nem megoldható, az energiatakarékosság és az épület használhatósága érdekében azonban szükség van a falak hőszigetelő képességének javítására. Ilyen esetben nincs más lehetőség, csak a belső oldali hőszigetelés. Belső oldalon hőszigetelést kizárólag hőtechnikai számítás elvégzése után, nagyon körültekintő módon szabad készíteni, nehogy a hőszigetelés javítása a falfelületek penészedését vonja maga után. Ha az ön házában/lakásában a belső oldali hőszigetelésen kívül nem lát más megoldást, a tervezést és a kivitelezést bízza szakemberre!