Portermékekkel kapcsolatos hírek

MINŐSÉGI FELÜLETI GLETTELÉS – Q1-Q4

Ismerje meg Best Finish applikációnkat!
 

A Q1, Q2, Q3, Q4 minőségi osztályok, amelyek a gipszkarton és a gipszrost szerkezetek véglegesített felületeire vonatkoznak. 

 

A gipszfelület kiváló alap festés, mázolás és tapétázás számára – a végső igények ismeretében azonban fontos a szakszerű kivitelezés és a megfelelő előkezelés. Attól függően, hogy a felület milyen burkolatot fog kapni, a Rigips gipszkarton és gipszrost szerkezetek véglegesített felületei négy minőségi osztályba sorolhatók:

 

•Q1 – alap hézagolás - mindennemű optikai követelmény nélkül

•Q2 – normál glettelés - általános követelmény

•Q3 – speciális glettelés - magasabb minőségi követelmény

•Q4 – különleges glettelés - a végleges felületre vonatkozó legmagasabb minőségi követelmény

 

 

 

 

Hézagoljon tökéletesen – ismerje meg Best
Finish applikációnkat! Az alkalmazás
letölthető a Play Áruházból és az App
Store-ból egyaránt.

 

 

HÉZAGOLÁSHézagolás

Gipszkarton építőlemezek tartószerkezetre rögzítésekor az illesztések mentén hézagok keletkeznek. Ezek kitöltését (hézagolás) precízen kell elvégezni, hogy az elkészült felület sík és egyenletes legyen, és a lapok illesztései utólag ne legyenek láthatóak. Hézagoláshoz használjon Rigips hézagoló anyagot (Rifino Top, Super vagy Vario), és üvegszálas vagy papír hézagerősítő szalagot! Első lépésként töltse ki a hézagokat, dolgozza be a hézagerősítő szalagokat és fedje le a csavarokat!

 

 

TAPÉTÁZÁS ÉS FESTÉS GIPSZKARTONRA

Közepes vagy durva szerkezetű tapétákhoz, valamint fénytelen, festőhengerrel felhordott festékek alá normál hézagolást (Q2) javaslunk alkalmazni. Ekkor a hézagok első kitöltésén és a hézagerősítő szalagok bedolgozásán túl még egyszer, szélesebben fedjük le az illesztéseket hézagoló anyaggal, majd a végén csiszoljuk, hogy a hézagolt felület és a gipszkarton között egyenletes legyen az átmenet.

 

Q2 glettelés

 

Finomszerkezetű tapéták alá, hengerrel vagy szórással felvitt bevonatokhoz, festékekhez speciális glettelést kell alkalmazni (Q3). Ez azt jelenti, hogy a fentieken túl még szélesebben kell a hézagokat kitölteni és a teljes felületet vékony rétegben át kell simítani.

Q3 glettelés

Q4 glettelés

Kényes sötét festékek, selyemfényű tapéták, fali vagy mennyezeti (beépített) világítás esetén a különleges glettelést (Q4) javasoljuk. Ekkor az előző lépéseken túl a teljes felületet újra át kell simítani, legalább 2 mm rétegvastagságig pl. Rigips ProMix Finish glettanyaggal. Így a legmagasabb követelményeket is kielégítő felületet kapunk, vagyis minimalizáljuk a lapok és hézagok esetleges egyenetlenségeinek láthatóságát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További tartalmak:

Az épület készültségi foka

Szállítás, raktározás és anyagmozgatás az építkezésen

A Rigips építőlemezek rögzítése

Hézagolás, glettelés

Minőségi felületi glettelés Q1-Q4

A szerkezetek dilatációja

A tűzgátló szerkezetek különleges szerelési követelményei

A hangszigetelő szerkezetek különleges szerelési követelményei

Felületkezelés