Építőlemezekkel kapcsolatos hírek

TÚL HANGOS A SZOMSZÉD

TÚL HANGOS A SZOMSZÉD

Túl hangos a szomszéd

A nyugodt, zavartalan álmot a Rigips hangszigetelt falai illetve falburkolatai biztosítják.
A Rigips gipszkarton rendszerek alacsony tömegük és egyszerű kialakíthatóságuk mellett kiváló hangszigetelő képességgel rendelkeznek. 
Nem csak új lakások kialakításakor, hanem régi lakóterek felújítása során, illetve tetőterek beépítésekor is nagyon jól alkalmazhatók.

Mit okoz a zaj?

Mindennapi tevékenységeink eltérő mértékű hangerővel járnak. A különböző zajszinteknek való kitettség pedig tapasztalható élettani hatásokkal jár. Ez mutatja be alábbi ábra.

TÚL HANGOS A SZOMSZÉD

Hogyan védjük ki a zajt?

Zajnak számít minden olyan hang, amely az ember akusztikai kényelmét zavarja. A zaj ellen közvetlenül nehezen tudunk védekezni. Csak ritkán tudunk elmenekülni a zajos helyekről. Kevés esetben szüntethetjük meg, kapcsolhatjuk ki magát a zajforrást. A védekezés közvetett módja a hangszigetelés.

A lakóépületekben a zaj ellen megfelelően hangszigetelő szerkezeteket kell kialakítani. Az első és legegyszerűbb védekezési mód, ha a zaj útjába tömör szerkezetet állítunk. A nehéz építmény tömege megakadályozza az akusztikus energia áthatolását, így a maradék zaj, amely áthalad rajta, már nem terheli az embert. A második, sokkal fejlettebb megoldás építőlemezekkel burkolt, üreges szerkezetek építése. Ezek egyrészt a rögzített lapok rezgése, másrészt a beépített ásványgyapot hangszigetelés segítségével csökkentik a zajszintet. Az eredmény egy könnyű, meglepően hatékony szerkezet. Épp ilyen megoldást nyújtanak a Rigips által gyártott rendszerek, mint hangszigetelt válaszfalak és előtétfalak.

Rigips falak
Az egy lakás helyiségei közötti 37 dB-es hangszigetelési követelményt már a normál (RB) 12,5 mm-es Rigips lapokkal burkolt, 50 mm-es ásványgyapot szigeteléssel ellátott Rigips válaszfal teljesíti.
Az 52 dB-es hangszigetelési követelmény betartása két lakás között már gondosabb alapanyagválasztást, és a környező épületszerkezetekhez való csatlakoztatás megtervezését igényli. Bővebben a Válaszfalak oldalunkon olvashat.
 

Előtétfalak
Ha a meglévő fal nem felel meg a hangszigetelési követelményeknek, a megoldás: Rigips előtétfal. Az eredetileg nem megfelelő fal hangszigetelési képességét akár 12 dB-lel is javíthatja egy egyszerű Rigips előtétfal, amely már a nyugodt lakáskörülmények magas szintű követelményeinek is megfelel. Alkalmazási útmutatónkban bemutatjuk építését.


A hangszigetelő szerkezetek szerelési alapelvei

 

 • A szerkezet kerületén beépítendő profilokra csatlakozó szivacscsíkot kell ragasztani. 
 • Az ásványgyapot paplant a szerkezet teljes egészébe be kell rakni, hézagok nélkül. Amennyiben a szigetelőanyag nem tölti ki teljes vastagságában az üreget, rögzíteni kell, nehogy összecsússzon.
 • A függőleges profilok távolsága 500 mm-nél nem lehet kisebb. A profilsűrítés a hanggátlási érték csökkenésével jár.
 • A csatlakozási pontok (pl. a válaszfal sarkok és falcsatlakozások) nem képezhetnek akusztikai hidakat. Elsősorban az  ásványgyapot szigetelőanyag gondatlan elhelyezéséről, sérült burkolatról,  és az alapszerkezet rugalmatlan falra, padlóra, vagy mennyezetre szereléséről van szó (a csatlakozásokat szigetelni kell).
 • A hang mellékutakon való terjedésének megakadályozása érdekében a padlóra való csatlakoztatáskor érdemes a keletkező hézagot megszüntetni. Az oldalfalhoz való csatlakozás során javasolt annak felületébe bevágást készíteni.
 • A nyílásokba helyezendő ajtókat, ablakokat úgy kell kiválasztani, hogy megfeleljenek a szerkezet hangszigetelési követelményeinek, illetve számolnunk kell azzal, hogy csökkentik a fal hanggátló képességét.
 • A szerkezetnek tömörnek kell lennie, nem lehetnek rajta hézagok.
 • Lehetőség szerint minimalizálni kell a nyílások számát, és megfelelően kell azokat kivitelezni. A beépített elektromos dobozok a fal két oldalán nem lehetnek közvetlenül egymással szemben; legalább 400 mm távolság legyen közöttük.
 • FONTOS! A hangszigetelés hatékonysága sok mindentől függ, ezt azonban csak szakértő tudja felmérni.
  Az egyik alapvető paraméter a meglévő fal anyaga, tömege, és teljes hangszigetelése.
  A környező épületszerkezetek (mennyezet, padló, falak) anyaga, tömege és a kapcsolódás minősége is hatással van a hangszigetelésre.
  Például:
  • egy 150 mm vastag pórusbeton fal –> hangszigetelési képesség: RW=37 dB
  • egy 150 mm vastag pórusbeton fal + Rigips előfal 12,5 mm-es RB lapokból, 60 mm vastag Isover Piano ásványgyapot szigeteléssel kitöltve –> hangszigetelési képesség: RW=44dB

 

Beépítés lépésről lépésre

Alkalmazási útmutatónk bemutatja az előtétfalak építésének fázisait. Amennyiben részletesebb leírást szeretne olvasni a technológiáról, töltse le Kivitelezői kézikönyvünk Előtétfalak fejezetét.

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ
Előtétfal 1.
tul-hangos-szomszed step 1

A kengyelekkel szerelt előtétfal az eredeti falhoz rögzített, a szabadon álló előtétfalat tetszőleges távolságra helyezhetjük el az eredeti fal előtt.

Előtétfal 2.
tul-hangos-szomszed step 2

A rögzített előtétfalhoz állítható kengyeleket, UD- és CD-profilt használunk.
A szabadon álló előtétfal vázát UW- és CW-profilok alkotják.

Előtétfal 3.
tul-hangos-szomszed step 3

A padlón kimérjük, majd zsinór segítségével kijelöljük a profilok helyét.

Előtétfal 4.
tul-hangos-szomszed step 4

Rögzítés előtt a profilokra Rigips csatlakozó szivacscsíkot ragasztunk.
A profilokat betonfödém esetén műanyag beütődübelek, más alap esetén egyéb, alkalmas rögzítőelem segítségével max. 800 mm-ként rögzítjük. (A faltól az első rögzítési pont maximum 200 mm)

Előtétfal 5
tul-hangos-szomszed step 5

Az állítható kengyelekre csatlakozó szivacscsíkot ragasztunk. Rögzítése műanyag beütődübellel, vízszintes max. 600 mm, függőleges max. 900 mm távolságra. Az utolsó felső kengyel max. 250 mm-re a födémtől.

Előtétfal 6.
tul-hangos-szomszed step 6

A függőleges profilokat (CD vagy CW) egymás után állítjuk az UD- vagy UW- profilokba.  A profilok hossza kb. 15–20 mm-rel rövidebb, mint a belmagasság.
A kengyeles megoldás esetén a CD-profilokat Opel csavarral rögzítjük az állítható kengyelhez. 
Egyik megoldásnál sem csavarozzuk a függőleges és a vízszintes profilokat egymáshoz. 

Előtétfal 7.
tul-hangos-szomszed step 7

A szerkezet elemei közé behelyezzük az ásványgyapot hőszigetelést teljes felületen, hézagok nélkül.

Előtétfal 8.
tul-hangos-szomszed 8

A legjobb hanggátlás érdekében alkalmazzunk Blue Acoustic lapokat.
A burkolás során ügyelni kell arra, hogy a szomszédos lapok vízszintes hézagai legalább 400 mm-rel el legyenek tolva egymáshoz képest, azaz ne alakuljanak ki kereszt alakú hézagok. A lapokat 25 mm hosszú 212. típusú gyorsépítő csavarok segítségével 250 mm-ként a függőleges profilokhoz rögzítjük. A padlónál néhány mm rést kell hagyni.

Előtétfal 9.
tul-hangos-szomszed step 9

A burkolás befejeztével a csavarfejeket elgletteljük, és a gipszkarton lapok közötti hézagokat kitöltjük.