Első helyen végzett a PTE csodaháza a nemzetközi építészeti versenyen!

2022.07.04.
Solar

Az Emberközpontú belsőépítészet díj első helyével tért haza a Solar Decathlon Europe versenyről a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának csapata!

A Saint Gobain Hungary Kft. és a Pécsi Tudományegyetem között hosszú évek óta tartó sikeres együttműködések kapcsán a Solar Decathlon Europe projektben szakmai partnerként és támogatóként volt jelen vállalatunk, így a PTE által megálmodott és megvalósításra került "csodaházba" összesen 180 négyzetméter Rigidur E20 szárazpadló került beépítésre.

A 2022-es Németországban megrendezésre kerülő Solar Decathlon verseny 18 országot képviselő megmérettetésébe egyedüli magyar versenyzőként a Pécsi Tudományegyetem „Lungs of the City” nevű csapata jutott be, amely projekttel első helyezést értek el a nemzetközi építészeti versenyen!

Környezetpozitív otthon - MAGYAR FÉSZEK+

 

2002-ben az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma elindította a világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, építőipari innovációs versenyét a SOLAR DECATHLON-t. A fenntartható, egészséges, épített környezetért küzdő verseny kétévente a világ négy kontinensén kerül megrendezésre.

A verseny alapvető célja, hogy a mérnökhallgatók kreativitására és innovációs képességére építve, egyetemi kutatói csoportok működjenek együtt ipari partnerekkel, támogatókkal és olyan energia-hatékony épületeket tervezzenek és építsenek fel 14 nap alatt, amelyek a megújuló energiahordozókra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek a jövő generációi számára.

A Pécsi Tudományegyetem projektjének célja, a Magyar Fészek+ program folytatásával, egy innovációkon alapuló pluszenergiás mintaotthon megteremtése, melynek működése karbon semleges, egészséges és megfizethető lakhatást biztosít a jövő generációinak.

A versenyépület a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részese lesz a Wuppertáli Fenntarhatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek.

A Saint-Gobain Hungary Kft. nagy örömmel és büszkeséggel gratulál a Pécsi Tudományegyetem résztvevőinek a kimagasló eredményért!