Hogyan készül a megfelelő páraháztartású és hőhídmentes tetőtér?

2020.08.07.
Tetőtér

Ebben a cikkünkben azokra a kiegészítő megoldásokra és anyagokra hívjuk fel a figyelmet amelyek biztosítják a hőhídmentességet és a megfelelő páraháztartást is.

A tetőtér rétegrendjének meghatározása komplex tervezési feladat. A Rigips és az Isover azzal segíti a tervezők munkáját, hogy minőségi anyagokat biztosít a jól működő rétegrend kialakításához.

Hogyan akadályozható meg a hőhíd kialakulása?

  • A szigetelést nem csak a szarufák között-, hanem azok síkja előtt is el kell helyezni. Ehhez használjuk az állítható kengyeleket vagy a CD-távtartókat.
  • A 9-12 Állítható kengyel használatával maximum 10 cm szigetelést tudunk elvezetni a szarufák síkja alatt.

 

Állítható kengyel 9-12

Szigetelés példa: U ≤ 0,15 W/m²K hőátbocsátással

 - Isover Super Profi 15 cm a szarufák között, (10/15-ös átmérőjű szarufák 90 cm-es osztással számolva)

 - Isover Super Profi 10 cm a szarufák alatt

 

 

 

  • A CD távtartó 320 mm használatával maximum 20 cm szigetelést tudunk elvezetni a szarufák síkja alatt.

 

CD távtartó 320

 

 

 

 

 

 

Szigetelés példa: U ≤ 0,15 W/m²K hőátbocsátással

  • Isover Uniroll Plus 15 cm a szarufák között (10/15-ös átmérőjű szarufák 90 cm-es osztással számolva)
  • Isover Uniroll Plus 15 cm a szarufák alatt

Mire figyeljünk, hogy a tetőtér páraháztartása megfelelő legyen?

A megfelelő páraháztartású tetőtérben minden évszakban szárazak a felületek, ezeken nem alakul ki páralecsapódás vagy nedvesedés. Ezt úgy tudjuk biztosítani, hogy a szigetelés belső oldalán párazáró réteget helyezünk el. Az ISOVER erre a célra fejlesztette ki a Vario® KM DUPLEX UV megerősített, laminált belső oldali párazáró-légzáró fóliát, melynek működését leginkább az emberi bőrhöz hasonlíthatjuk. Magas páratartalom esetén a Vario® diffúziós ellenállása lecsökken és beindul a “szárító hatás” az épület belseje felé. Alacsony páratartalom hatására a fólia molekuláris szerkezete megváltozik, a diffúziós ellenállása megnő, és nem engedi a párát a belső térből a szerkezetbe jutni. A Vario® effektus nem csak télen és nyáron játszódik le, hanem egész évben, az időjárástól függően. Az ISOVER Vario® KM Duplex fólia egész éveben gondoskodik a tetőszerkezetünk páravédelméről és a lakók komfortérzetéről.     

 

A használatban lévő, fűtött tetőtérben télen nagy mennyiségű pára keletkezik, amely többek között a tetőszerkezet rétegein keresztül igyekszik távozni. Hogy a tetőszerkezet anyagai ne károsodjanak, és feladatukat megfelelően el tudják látni, meg kell akadályozni a párának a szerkezetbe való bejutását. Mivel azonban a pára útját nem lehet tökéletesen elzárni, a tetőtér rétegeit úgy kell megválasztani, hogy belülről kifelé haladva az egyes rétegek páraáteresztő képessége egyre nagyobb legyen. Így a szerkezetbe bejutó pára egyre könnyebben halad át a rétegeken, kiszellőzik, és nem jön létre páralecsapódás.

A szükséges hőszigetelés-vastagság és a belső tér minél hatékonyabb kihasználása miatt érdemes a szarufák közötti teret hőszigeteléssel teljes vastagságban kitölteni. Ez azonban csak akkor engedhető meg, ha a külső oldalon elhelyezett fólia átereszti a párát, és fölötte megfelelő vastagságú légrés marad, amelyben szabadon áramlik a levegő, és elszállítja a hőszigetelésen és páraáteresztő fólián átjutott párát.

 

Az Isover Vario® KM Duplex UV párazáró fóliát teljes felületen egyenletesen, kihagyásoktól, hézagoktól mentesen kell elhelyezni úgy, hogy ne feszüljön. Az átlapolásokat, toldásokat, a párazáró réteget gyártó által javasolt ragasztószalagok (pl. Isover Vario KB1, Vario® MultiTape) segítségével ragaszthatjuk le. A párazáró réteg felszerelését az alapszerkezetre (pl. tetőszerkezet elemeire és az oromzatra) ragasztó (pl. Isover Vario® DoubleFit és Vario® DoubleFit) segítségével végezhetjük el. A párazáró réteget az oldalsó falhoz léccel vagy UD-profillal kell leszorítani.

Tetőtér